• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۱۳۳۰۶۶۰
تاریخ انتشار: ۱۹ مهر ۱۳۹۵ - ۲۰:۱۵
کهگیلویه و بویراحمد » اجتماعی

آیین های عزاداری محرم در کهگیلویه و بویراحمد

مردم کهگیلویه و بویراحمد با برگزاری آیینهای ویژه در ماه محرم پایبندی و علاقه خود را به سید و سالار شهیدان به نمایش می گذارند.

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز کهگیلویه وبویراحمد، عزاداری در ماه محرم از جمله آئین های فرهنگی است که با حفظ عناصرگزارش مکتوب ... آیین های عزاداری محرم در کهگیلویه وبویراحمد اعتقادی و مذهبی مردم در سالیان متمادی در مناطق مختلف کشور با شکوه بسیار انجام می شود.
مردم استان کهگیلویه وبویراحمد نیز هرساله با آغاز ماه محرم با برپا کردن خیمه‌ها و سیاه پوش کردن تکیه‌ها، مساجد و حسینیه‌ها و نصب پرچم‌های عزا بر سر درب منازل، خود را برای عزاداری و سوگواری سالار شهیدان و 72 تن از یاران باوفایش آماده می‌کنند.
مردم این دیار در این ایام با حضور در محل‌های عزاداری و تشکیل مجالس نوحه‌سرایی و سینه زنی به روش های خاص و ویژه به گرامیداشت این روزها می‌پردازند.
برخی از آیین های سنتی که مردم استان در ایام محرم برگزار می کنند، به علت سبک خاص برگزاری و قدمت زیادشان در فهرست آثار معنوی کشور به ثبت رسیده است.
به گفته مسئول ثبت میراث معنوی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه وبویراحمد تاکنون 31 آیین عزاداری استان در فهرست ملی ایران به ثبت رسیده است.
مسعود شفیعی با بیان این که آیین های عاشورایی کهگیلویه وبویراحمد از ویژگی های خاصی برخوردارند گفت : تلاش میشود آیین های سنتی استان که شامل مراسم عزاداری عشایر نیز هست به نسل های بعدی معرفی شود.

 باقری مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه وبویراحمد نیز گفت:این آیین که در بخش سوق شهرستان کهگیلویه از ابتدای ماه محرم آغاز میشود زنان با تشکیل حلقه‌های جداگانه بطوری‌که یک نفر به‌ عنوان نوحه خوان (یا شروه خوان) در وسط و بقیه خانم‌ها در حالیکه چارقه‌ها یا چادرهای سیاه رنگ را به پشت و سینه خود می‌کوبند به شیوه ای خاص ، با لباس‌های محلی و نوحه هایی به لهجه لری عزاداری می‌کنند.

آئین تعزیه خوانی سنتی سوق نیز از دیگر ویژه برنامه های مردم این منطقه و یکی از آئین‌های فاخر ماه محرم در کهگیلویه و بویراحمد است که در دهه اول محرم  با اسامی روز علی اصغر(ع) و روزحر ودر روزهای  تاسوعا و عاشورا با حضور انبوه عزاداران در منطقه ای باز برگزار میشود.

در بخش زیلایی شهرستان بویراحمد هم آیین عزاداری با کمی تفاوت برگزار میشودکه این سبک عزاداری به ثبت ملی هم رسیده است.

فریدون داوری یکی از نویسندگان و پژوهشگران کهگیلویه وبویراحمد گفت: در گذشته در این استان ایلات و عشایردو تا سه روز قبل از ماه محرم با فراهم کردن مقدمات مراسم عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) به پیشواز محرم می رفتند.

وی با بیان اینکه انتخاب محل عزاداری و نظافت آن و درست کردن علَم ها از جمله اقدامات استقبال از محرم در استان بود، افزود: پایه علَم ها با شرایط خاص و استفاده از چوب گردو و بلوط تهیه می شد.

زنگوله های مشکی و دِرا ها را با پارچه های سیاه و بنفش و سبز آماده می کردند و این علَم که نشانی از علَم داری کربلا بود به  دست تنومند ترین فرد طایفه سپرده می شد.

وی گفت:برای خبر دار کردن مردم، برخی ها غروب دو سه روز قبل از ماه محرم در کوچه ها راه می افتادند و با خواندن برخی نوحه های محلی اطلاع رسانی می کردند.

داوری ادامه داد:همچنین مرسوم بود اسبی را که نمادی از اسب امام حسین(ع)  در روز عاشورا بود با پارچه های رنگین و سیاه تزئین می کردند و با حرکت در محله های روستا نوحه ها و شَروه های محلی می خواندند.

به گفته وی:از جمله کارهایی که در ایام محرم مردم این استان انجام می دادند روشن کردن آتش در وسط میدان مشخص شده برای عزاداری جهت گرم کردن در شبهای سرد و روشنایی محل بود البته برخی از عزاداران یک قطعه هیزم با خود می آوردند تا گرما و نور مراسم تامین شود.

این پژوهشگر کهگیلویه وبویراحمدی افزود: در ایام محرم به خصوص روزهای تاسوعا و عاشورا غذای نذری پخته و بین عزاداران و افراد کم توان روستا تقسیم می شد.

فریدون داوری گفت:مردم کهگیلویه وبویراحمد در روز عاشورا با عزاداری تا ظهر عاشورا به سمت امامزادگان و یا منزل سادات حرکت می کردند و نماز ظهر عاشورا را به یاد نماز امام حسین(ع) در روز عاشورا بر پا می کردند.

گفتنی است در شب یازدهم ماه محرم به مناسبت شام غریبان خاندان امام حسین علیه‏السلام عزادارى و سینه زنى برقرار است و در طول ماه محرم  مراسم پرده خوانی نیز در برخی مناطق اجرا می شد.

همچنین از رسومات به جا مانده از سالهای گذشته در کهگیلویه و بویراحمد پخت حلیم یا آش گندم در صبح روز عاشورا است که در زبان محلى به آن هَریسَه می ‏گویند.

لازم به ذکر است این مراسم هنوز هم در برخی مناطق به ویژه در روستاها و مناطق عشایری هنوز هم مرسوم و مردم به برگزاری آنها پایبند هستند.


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
رونمایی از طرح جامع شهری شهرکرد
بازار مهاباد در تب و تاب ماه مبارک رمضان؛ فراوانی کالا در کنار نوسان قیمت‌ها
دریافت هزینه نصب ماشین‌آلات توسط تأمین اجتماعی متوقف می‌شود
ثبت ۱۰۱ سکه از مسکوکات ضرب شیراز در فهرست آثار ملی منقول
الگوهای قرآنی در تدوین قوانین حمایت و سرپرستی
آغاز میهمانی خدا
روایت اسناد زنده از حقیقت تلخ
اعلام ساعت فعالیت بانک‌ها و مؤسسات اعتباری کیش در رمضان ۱۴۰۴
برگزاری اردوی تیم ملی تکواندو در کیش
سنجاب بلوچی پاسبان نخلستان‌ها
رمضان، ضیافتی برای تمرین بندگی و طاعت
قهرمانی تیم بسکتبال با ویلچر بانوان استان یزد در پاراالمپیاد استعدادیابی جوانان کشور
رشد ۱۱۱ درصدی فراتر از برنامه اشتغالزایی در استان مرکزی
ماه پرفضیلت رمضان بهترین فرصت برای پاکیزه کردن دل ها
ضیافت معنوی در قاب رسانه؛ دست پُر صداوسیمای یزد در ماه مبارک رمضان
افتتاح سالن ورزشی روستای نصرت اباد
مادر شهیدان نجاری آسمانی شد
تجلیل از ۶۴ نخبه و معلم دشت‌سر آمل
افزایش بهره‌وری آب با اجرای طرح اصلاح الگوی کشت در ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی حاشیه دریاچه ارومیه
گرامیداشت پنجاهمین سال تأسیس مسجد امام حسن مجتبی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
«جادوگر فوتبال» به پنج سال حبس محکوم شد
آزادراه مشهد – چناران در محدوده شهر مشهد در حال ساخت است
سرلشکر موسوی: از ظرفیت جوانان استفاده شود
قدرت هوایی ایران در گرو هم‌افزایی جنگنده و پهپاد است
۱۸۶ معلم به مدارس خارج از کشور اعزام شدند
ساعت کاری ادارات در ماه مبارک رمضان اعلام شد
قطعی آب در برخی مناطق شهر کرمانشاه
بیش از ۱۰ سرویس اطلاعاتی در آشوب دی ماه نقش داشتند
برنامه ریزی برای برگزاری رویداد‌های علمی ورزشی
تداوم اجاره همسر در اروپا
خبر خوش برای خانوار‌های عشایری و روستایی
ترافیک سنگین در ۲ آزادراه و تردد روان در جاده‌های شمالی
قیمت خرید تضمینی گندم در بودجه ۱۴۰۵
پیش‌بینی جوی آرام همراه با افزایش نسبی دما در بیشتر مناطق کشور
رویت هلال ماه مبارک رمضان ۱۴۰۴ در قم
بازتاب سخنان مقام معظم رهبری در رسانه‌های مختلف  (۳ نظر)
آزادراه مشهد – چناران در محدوده شهر مشهد در حال ساخت است  (۱ نظر)
سرلشکر موسوی: از ظرفیت جوانان استفاده شود  (۱ نظر)
ما داغدار و عزادار خون‌های ریخته شده در فتنه دی‌ماه هستیم  (۱ نظر)
افزایش سه برابری یارانه فرزندان خانواده‌های دارای حداقل سه فرزند در دهک‌های ۱ تا ۴  (۱ نظر)
دستورالعمل فعالیت صنوف و اماکن عمومی در ماه رمضان ۱۴۰۴  (۱ نظر)
بیش از ۱۰ سرویس اطلاعاتی در آشوب دی ماه نقش داشتند  (۱ نظر)
شهادت مأمور انتظامی پاسگاه سوسن ایذه   (۱ نظر)
افزایش قیمت نان و بنزین در سال آینده صحت ندارد  (۱ نظر)
نیجریه استقرار نظامیان آمریکا درخاک خود را تأیید کرد  (۱ نظر)
اطلاعیه استخدام نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران  (۱ نظر)
انتشار آثار جدید از شاعر مشروطه  (۱ نظر)
دعوت از ورزشکار مراغه‌ای به اردوی تیم ملی والیبال ساحلی نوجوانان  (۱ نظر)
خسارت ۱۰ هزار میلیارد تومانی گیلان روی میز هیئت دولت  (۱ نظر)