• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۱۸۸۱۴۸۹
تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۹۶ - ۱۱:۰۴

آیا بالفور 2 هم در راه است؟

علیرغم گذشت یک قرن از اشغال فلسطین امروزه نیز به شکلی دیگر امکان تکرار سایکس –پیکوی و معاهده بالفور وجود دارد .

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای شرکت در یکصدمین سالگرد صدور بیانیه بالفور به لندن سفر کرده است. بالفور وزیر امور خارجه وقت انگلیس بود که در 2 نوامبر سال 1917 به فدراسیون یهودیان وعده تشکیل دولت در فلسطین داد و بدین ترتیب زمینه اشغال فلسطین را بدست مهاجران صهیونیست فراهم کرد. این بیانیه حدود یکسال بعد از توافق سایکس –پیکو میان انگلیس و فرانسه صادر شد که طبق آن خاورمیانه بین این دو کشور استعمار گر تقسیم شد و فلسطین در قلمرو انگلیس قرار گرفت. در واقع توافق سایکس- پیکو تلاشی برای تقسیم مناطق تحت قلمرو امپراتوری عثمانی در خاورمیانه بین این دو کشور اروپایی بود و به نوعی می توان گفت که وعده بالفور هم سهم یهودیان از این توافق بود. از این دید می توان یهودیان را نیز در شکست امپراتوری عثمانی موثر دانست کما اینکه برخی از اعراب از جمله شیوخ وقت سعودی نیز به امید دستیابی به استقلال فریب وعده های انگلیس را خوردند و به این کشور در سرنگونی امپراتوری عثمانی کمک کردند.
بعد از یک قرن هنوز هم می توان نشانه های از تکرار وقایع آن روز را به نوعی مشاهده کرد. همچنانکه در آن مقطع سایکس –پیکوی اول زمینه را برای اشغال فلسطین و تشکیل دولت صهیونیست فراهم کرد امروزه نیز تلاش های گسترده ای در جریان است که سایکس –پیکوی دوم برای همیشه به موجودیت فلسطین پایان دهد. این تلاش ها از چند سال پیش با مدیریت صهیونیستی و محوریت گروههای تکفیری اغاز شد و بنا بود به تقسیم کشورهای عراق و سوریه بینجامد اما با تلاش های به موقع محور مقاومت تاکنون خنثی شده است. همچنین در حالیکه در آن مقطع برخی از اعراب به امید دستیابی به موقعیت بهتر با دولت های استعمارگر همکاری کردند اما در نهایت با خیانت انها مواجه شدند امروز نیز به نوعی همین همکاری ها از جانب کشورهای مانند عربستان، امارات عربی متحده و بحرین دیده می شود و بعید نیست که همین سرنوشت در انتظار آنها باشد.
این کشورها در حالی به عادی سازی روابط خود با رژیم صهیونیستی می پردازند که این رژیم از چند سال پیش تمام تلاش خود را بکار گرفته است تا با تحمیل سایکس –پیکوی 2 برای همیشه به امکان تشکیل دولت فلسطینی به پایتختی بیت المقدس پایان دهد و از این دید این کشورها همان خنجری را بر کمر فلسطین فرو می‌کنند که اجداد انها بر پهلوی امپراتوری عثمانی وارد کردند و زمینه اشغال فلسطین را بدست مهاجران صهیونیست و با چراغ سبز انگلیسی ها فراهم کردند. البته مسعود بارزانی با برگزاری همه پرسی تجزیه در کردستان عراق نیز به ریسک مشابهی دست زده بود که خوشبختانه با اقدام به موقع دولت عراق جلوی فتنه جدید گرفته شد.
با توجه به این موارد می توان گفت همان توطئه ای که بقای امپراتوری عثمانی را به مخاطره انداخت امروزه نیز متوجه دولت ترکیه است و اگر چه این کشور با چرخش های به موقع توانست تا حدودی جلوی این مخاطرات را بگیرد اما بازهم کاستی های زیادی در این زمینه مشاهده می شود.
در مجموع از آنچه که گفته شد مشخص می شود که علیرغم گذشت یک قرن هنوز از تجربه اشغال فلسطین درس لازم گرفته نشد و همان بی توجهی که در خصوص روند منتهی به اشغال فلسطین وجود داشت امروزه نیز به شکلی دیگر در خصوص سایکس –پیکوی مشاهده می شود و احتمال اینکه از دل آن یک بالفور 2 متولد شود وجود دارد .

-------------------------------------
احمد کاظم زاده ­

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
نمایشگاه «راز مقدس؛ روایتی از کفن تورین» در موزه نیاوران
نجات جان کوهنوردان گرفتار در تنگه ارغوان ایلام
گرامیداشت حماسه نهم دی‌ و ششمین سالگرد شهادت سردار دل‌ها با حضور مردم محلات
امداد رسانی هلال‌احمر آذربایجان‌غربی به ۶۲۵ نفر در حوادث برف و کولاک
حذف لبنیات به بهانه سرد بودن مبنای علمی ندارد
چهل‌وسومین آزمون دستیاری فوق‌تخصصی نیمه دوم دی برگزار می‌شود
واژگونی اتوبوس در محور هراز 
دانشگاه آزاد به نهاد حل مسئله ملی تبدیل شود
پیش‌بینی وزش باد شدید برای بوشهر
امام جمعه پلدشت: حاج‌قاسم نشان داد مقاومت یک اندیشه است
اعتراض معیشتی نباید به اغتشاش و ناامنی تبدیل شود
تدوین نقشه راه بومی فناوری‌های امن‌ساز در کشور آغاز شد
مطالبه‌گری حق مردم است، اما آشوب و ناامنی مردود است
هدیه ۳۵۰ میلیون تومانی بانوی سبزواری به بیمارستان امداد
شکست دشمن در برابر وحدت ملت در جبهه های نظامی و رسانه ای
جایزه بهترین فیلمبرداری جشنواره شنژن چین برای آخرین شیهه
نامگذاری ۵۰۰ واحد فرهنگی، آموزشی و ورزشی در کشور به نام حاج قاسم
مسمومیت ۲۴ نفر با گاز مونوکسیدکربن در استان اردبیل در ۴۸ ساعت گذشته
برپایی میز خدمت در لولمان
ویدئوی اینفوگرافی حاج قاسم و ابومهدی المهندس در عراق
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ایران در نبرد ۱۲ روزه از موشک‌های استراتژیک استفاده نکرد
افزایش ۴۰ درصدی مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد در سال ۱۴۰۵
دو مرحله از یارانه رفع سوءتغذیه کودکان زیر ۵ سال امروز واریز شد
اطلاعیه سپاه لرستان درپی شهادت بسیجی امیرحسام خدایاری فرد
اعتبار یارانه «طرح یسنا» پانزدهم دی ماه شارژ می‌شود
ورود سامانه بارشی جدید به بخش‌های غربی کشور
خانواده کشته‌شدگان ناآرامی‌ لردگان: اغتشاشگران را مجازات کنید
نویدکیا: نیمه دوم بازی با استقلال خوب نبودیم
تزریق ۸۷۷ میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری
دستور رئیس‌جمهور برای حمایت از اصناف و بهبود ثبات ارزی
آیین گرامیداشت سرداران مقاومت در مصلی تهران
تشییع با شکوه شهید مجیدی مهر، شهید راه وطن در لوداب
انتصاب فرزین به عنوان دستیار ویژه اقتصادی رئیس‌جمهور
تخریب اموال عمومی در آبدانان
ارکستر ملی در زمستان عاشق‌تر خواند
بازداشت شهردار آبادان  (۳ نظر)
دو مرحله از یارانه رفع سوءتغذیه کودکان زیر ۵ سال امروز واریز شد  (۳ نظر)
آغاز پیش فروش هفت محصول ایران خودرو  (۲ نظر)
افزایش ۴۰ درصدی مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد در سال ۱۴۰۵  (۱ نظر)
اطلاعیه سپاه لرستان درپی شهادت بسیجی امیرحسام خدایاری فرد  (۱ نظر)
صدور اطلاعیه سطح نارنجی هواشناسی در فارس  (۱ نظر)
تعطیلی مدارس و ادارات استان گلستان فردا چهار شنبه ۱۰ دی  (۱ نظر)
اعتبار یارانه «طرح یسنا» پانزدهم دی ماه شارژ می‌شود  (۱ نظر)
نوعروسان کمیته امداد درخواست جهیزیه را در سکوی اینترنتی ثبت می‌کنند  (۱ نظر)
پخش مستند «مهر»، از شبکه افق  (۱ نظر)
جریمه ۵۳ هزار راننده تهرانی در پاییز برای استفاده از تلفن همراه  (۱ نظر)
تشییع با شکوه شهید مجیدی مهر، شهید راه وطن در لوداب  (۱ نظر)
نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی برای کاهش ترافیک هشتگرد  (۱ نظر)
نهضت توسعه عدالت آموزشی، جریان زنده ایثار و امید در کشور  (۱ نظر)
تسلیت وزیر امور خارجه به مناسبت شهادت مرزبان دلیر ایران  (۱ نظر)