توجیه های تیلرسون برای حضور نظامی و سیاسی امریکا در شمال سوریه
توجیه های تیلرسون برای حضور امریکا در شمال سوریه در امتداد طرح های نیمه تمام نومحافظه کاران امریکایی برای افزایش تعداد واحدهای سیاسی در دنیا و بازگرداندن جهان به قبل از دوره وستفالیاست.
رکس تیلرسون وزیر امور خارجه امریکا در سخنرانی در دانشگاه استنفورد امریکا، به توجیه حضور نظامی و دیپلماتیک امریکا درمناطق کردنشین شمال شرقی سوریه پرداخت و مدعی شد که این حضور برای جلوگیری از ظهور مجدد داعش و تقویت القاعده و مقابله با نفوذ ایران ضروری است.
این دانشگاه محل پاتوق راستگرایان و نومحافظه کاران امریکایی است و در واقع می توان گفت تیلرسون نه تنها برای ارائه گزارش از کارنامه خود و دولت ترامپ بلکه برای دریافت برنامه عمل جدید به این دانشگاه رفته است و قرار گرفتن کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه وقت امریکا در زمان جرج بوش پسر در کنار تیلرسون و تبدیل وی به مجری مصاحبه با تیلرسون نشان دهنده تلاش سازمان یافته ای برای برقراری پل ارتباطی میان سیاست های نیمه تمام نومحافظه کاران در زمان جرج بوش پسر و دولت ترامپ است.
از این دید برای بررسی چرایی سیاست های غیرمتعارف ترامپ در خاورمیانه باید به سیاست های نیمه تمام نو محافظه کاران مراجعه کرد. پاسخ به این سوال که چرا دولت ترامپ تصمیم به حضور نظامی و سیاسی در شمال سوریه گرفته و با این کار عملا به تقسیم سوریه دست زده است، کاملا روشن می شود چرا که هدف کلان نومحافظه کاران و راستگرایان حاکم بر دولت قبلی بوش و دولت فعلی ترامپ افزایش تعداد واحدهای سیاسی در دنیا و بازگرداندن اوضاع سیاسی جهان به قبل از دوره وستفالیا است که اساس شکل گیری نظام دولت ها را به شکل کنونی بناگذاشت. بر این اساس می توان گفت تهدیدی که از جانب راستگرایان حاکم بر دولت ترامپ متوجه ثبات و امنیت جهانی است بسیار گسترده و فراگیر است و تقریبا می توان گفت هیچ نقطه ای از جهان از اجرای این طرح در امان نخواهد بود و حتی اتحادیه اروپا نیز در معرض این تهدید قرار دارد اما اگر اکنون به منطقه غرب آسیا و بیشتر به سوریه متمرکز شده به دلیل نیازی است که راستگرایان صهیونیستی دارند و می خواهند در پوشش امریکا در شمال سوریه حضور داشته باشند و با ناامن کردن بخش های شمالی و معطوف کردن توجه دولت سوریه به این بخش در جنوب سوریه برای خود حاشیه امن درست کنند وحتی برای اجرای طرح قبلی خود مبنی بر اشغال بخش های دیگری از خاک سوریه در امتداد جولان بکوشند. البته نمی توان از نقش جناح کودتاگر حاکم بر عربستان به رهبری محمد بن سلمان و زد و بندهای آن با راستگرایان صهیونیستی و امریکایی نیز غافل بود و زمانی که چند هفته پیش ثامر السبهان وزیر مشاور محمد بن سلمان در اقدامی غیرمنتظره به شمال سوریه سفر کرد مشخص بود که برای پروژه جدید برنامه ریزی می شود. با توجه به این موارد می توان گفت که حضور نظامی و سیاسی دولت ترامپ در شمال سوریه بر اساس یک طرح و نقشه از پیش طراحی شده صورت گرفته است و ادعای تیلرسون در مقابله با ظهور داعش و یا مقابله با نفوذ ایران توجیهی بیش نیست ضمن اینکه به نظر می رسد در پوشش این اظهارات تلاش می شود که ترکیه فریب داده شود تا مخالفت های خود را با حضور نظامی امریکا در شمال سوریه و تقویت گروه های کرد کاهش دهد.
.....................
احمد کاظم زاده