پخش زنده
امروز: -
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به ۲ میلیون خانه فاقد سند در کشور؛ بازار مسکن را برای نمایندگان مردم تشریح کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ عباس آخوندی در نشستی که امروز در کمیسیون عمران مجلس برگزار شد درباره وضعیت بازار مسکن گفت: اوج رشد نقدینگی کشور در سال ۹۲ به ۳۹ درصد رسید و در سال ۹۳ ساختمانهای نیمه ساخته تکمیل و در سال ۹۶ روند آن، پایدار و مثبت بود.
وی درباره نرخ سود واقعی سپرده های یکساله اظهار داشت: نرخ سودی که مردم دریافت می کنند را منهای تورم در نظر بگیریم در سال ۸۱-۸۲-۸۳تورم بیش از نرخ سود بوده و کسانی که پول در بانک ها می گذاشتند ۲ تا ۳ درصد زیان می کردند این رقم در سال ۸۶-۸۷-۹۱-۹۲منهای ۱۴ درصد بود یعنی تورم ۳۰ درصد بود و پولی که مردم سپرده گذاری کردند۱۴ درصد بعد از پول دریافتی زیان کردند.
وی ادامه داد: اتفاق های اینچنینی باعث می شود پول به سمت طلا، سکه و دلار رود و در این ۲ سال کمترین رشد سرمایه یعنی نرخ منهای ۱۴ درصد را داشتیم که بیانگر اوج عدم تعادل در بازار است.
آخوندی گفت: در دولت یازدهم اتفاق مثبتی رخ داد نرخ سود مثبت شد یعنی تورم کمتر از نرخ سود بانکی است و از سال ۷۱ تا ۹۶ به جز سالهای (۸۵-۸۴-۸۹-۸۸) سایر سالها نرخ سود منفی بود.یعنی به جای اینکه نقدینگی به سمت سفته بازی برود روی سرمایه گذاری واقعی برود.»
وی افزود: تعداد پروانه های ساختمانی در تهران ۲۳۳ هزار واحد در سال ۹۰ که اوج سفته بازی مسکن در تهران بود صادر شد که کل خانوار تهران، حدود ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحد بود یعنی به تعداد ۹ درصد کل خانوار و معادل ۱۰ سال ساخت خانه مجدد برای مردم است.
وزیر راه و شهرسازی گفت: رنج صدور پروانه ساختمانی در تهران حدود ۶۰ تا۷۰ هزار واحد است که این امر اوج سفته بازی را در سالهای ۹۰-۹۱-۹۲ نشان می دهد و تقاضای سفته بازی است و تقاضای واقعی در بخش مسکن نیست.
آخوندی افزود: از سال ۸۵ تعداد کل پروانه های ساختمانی به حدود یک میلیون واحد مسکونی می رسد. بازار سفته وارد مسکن شد برای مدت زیادی بازار دچار عدم تعادل وحشتناکی شد و تا ۶ سال آن را خواهیم دید.
وزیر راه و شهرسازی گفت: بر اساس آمار سال ۹۵ در تهران ۴۵۰ هزار خانه خالی داریم و منطقه ۲۲ نیز۱۰ هزار خانه خالی و مناطق ۱۰-۱۲نیز با تقاضای انباشت مواجه هستیم.
وی اظهار داشت: دولت قبل برای افزایش قدرت خرید فکری نکرده بود و باعث عدم تعادل مزمن شد.
آخوندی با بیان اینکه ما به سمت افزایش قدرت خرید و سیاست تکمیل واحد ها رفته ایم گفت: با رصد واحدها متوجه خواهیم شد که عمده عرضه در کجاست و در چه متراژی است؛ واحدها از متراژ ۱۰۰متر به بالا بیشترین عرضه در کشور را دارد و واحدهای ۹۰ متر به پایین بیشترین تقاضا را دارد که عدم برقراری عرضه و تقاضا به خوبی دیده می شود.
وی تصریح کرد: همه تلاش ما این بود تا بتوانیم سفته بازی را در این ۴ سال کنترل کنیم و بازار را به سمت تقاضای مصرفی پیش ببریم.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به تحولات اخیر در بازار اجاره مسکن گفت: تحولی در ساختار خانوار ایران در حال رخ دادن است و تعدا خانوارهای تک نفره که بدنبال خانه های با متراژ کوچکتر افزایش یافته است.
وی افزود: روزانه حدود هزار و ۲۰۰ نفر در صندوق پس انداز یکم سپرده گذاری می کنند و این صندوق اصلی ترین برنامه وزارت راه و شهرسازی بود.
در ادامه کمیجانی قائم مقام بانک مرکزی گفت: بخش مسکن در اقتصاد ما آزادترین بخش اقتصادی است و براساس عرضه و تقاضا عمل می کرد اما عمده منابع بانک به مسکن مهر بود که بار عمده تورم به آن برمی گردد.
وی اظهار داشت: مصلحت نیست که برای واحد های مسکن قیمت گذاری شود.