• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۴۶۶۹۸۲
تاریخ انتشار: ۱۳ تير ۱۳۹۸ - ۱۴:۲۴
کرمانشاه » اقتصادی
گزارش مکتوب؛

چنگال طمع بر قلب طبیعت

استان کرمانشاه  با بیش از ۱.۳ میلیارد تن ذخایر حدود دو درصد از  ذخایر کشور را داراست که در توسعه اقتصادی نقش مهمی دارند، اما با توجه به شرایطی اقلیمی فرآیند اکتشاف و استخراج از معادن برای حفظ گونه‌های گیاهی و حفاظت از محیط زیست باید با حساسیت‌های بیشتری  انجام شود.

چنگال طمع بر قلب طبیعتبه گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز کرمانشاه: زیر تابش آفتاب سوزان در گرمای بیش از ۴۰ درجه  صدای تیشه  حفاری معدن دارانی می‌آید  که برای به دست اوردن موادی گران بها از  دل  طبیعت بر عمق جان  آن  می‌کوبند.
تکنولوژی‌های   عصر جدید تقریبا از یادمان برده که تنها یک زمین داریم و باید بیش از این حواسمان به آن باشد.
زمینی که تشکیل  هر وجب از خاکش  هزاران سال زمان می‌برد، اما گاهی  بی محابا  کمر به تخریبش میبندیم  و بدون شک  تخریب  زمین و خاک آسیب‌های جبران ناپذیری دارد که در بسیاری از موارد قابل احیا نیست.
جریانی که اگر به همین صورت پیش برود  نفس‌های زمین را به شماره می‌افتد  و بلایی  دامنگیر انسان‌ها می‌شود  که  هیچوقت جبران نمیشود.
معاون اداره محیط زیست استان کرمانشاه می‌گوید: بیشترین تخریب محیط زیست در معادن شن و ماسه صورت می‌گیرد.
آذر، ولی زاده با بیان اینکه دانه بندی شن و ماسه باید روی دستگاه نم زن انجام شود گفت: باید حوضچه‌هایی در این کارخانه‌ها تعبیه شود، اما متاسفانه شاهد هستیم که در این معادن آلودگی هوا و پساب رخ می‌دهد و بسیاری  از  از معادن شن و ماسه جز صنایع آلاینده  هستند.
وی معادن گچ را نیز جز آلاینده‌های محیط زیست  برشمارد و افزود: در کارخانه‌های فرآوری این مواد باید فیلتر‌هایی برای خروج  گاز‌ها   نصب شود  تا میزان آلایندگی کاهش یابد، اما در بعضی مواقع مالکان این معادن نیز به اصول زیست محیطی پایبند نیستند.
مهم‌ترین معادن استان کرمانشاه که، ولی زاده به آن اشاره کرد معادن سرشار  بیتومین است که  طبق قوانین باید  مجوز  بهره برداری آن قانومند و ضابطه‌مند و طی فرایند خاصی باشد.
بیتومین   یا همان  قیرطبیعی  که تنها در معادن غرب کشور  کشف و استخراج میشود  حاصل تبدیل تدریجی  نفت خام و تبخیر مواد فرار است  که در تهیه  ایزوگام، عایق بندی  لوله‌های انتقال آب، تهیه واکس و آسفالت  به کار گرفته  میشود.
 به عقیده کارشناسان تمام جوانب  بهره برداری بیتومین  از نظر پوشش گیاهی، میزان برداشت و  ظرفیت  بهره برداری باید  سنجیده شود   تا  استخراج آن کمترین آلودگی را برای  محیط زیست داشته باشد.
نکته مهمی که در معادن قیر طبیعی استان کرمانشاه نادیده گرفته می‌شود  بهره برداری  بیش از حد مجاز از این معادن است که در بعضی مواقع آن قدر بهره برداری می‌شود که دیگر فرصتی برای احیای منابع طبیعی نمی‌ماند و برای همیشه تکه‌ای از آب و خاک و مراتع را از دست می‌دهیم.
* عوارض تخریب  محیط زیست
 امروزه  افراد  به دلیل  دستیابی سریع به توسعه  و بدون در نظر گرفتن  ساختار محیط زیست و منابع طبیعی   دست به تخریب و تغییر محیط پیرامون خود میزنند و بدون شک  محیط زیست  نیز  بطور تدریجی واکنش‌هایی خواهد داشت  و شاهد این ادعا  سیل ویرانگری بود که  چند ماه قبل، بسیاری از مناطق کشور بویژه  استان‌های غربی  را در برگرفت  و در واقع   این اتفاق ناخوشایند  همان پاسخ طبیعی اکوسیستم به توجهی انسان‌هایی بود که  موجب  فرسایش بی رویه خاک و منابع طبیعی شده بودند.   
رانش زمین و گرد و غبار هم ازآن دسته مشکلاتی است که هر از گاهی سر باز می‌کند و خبر ساز می‌شود.
ولی زاده معتقد است در مرحله اکتشاف باید میزان برداشت مشخص شود چرا که برای اکتشاف، تخریب بیشتری نسبت به بهره برداری رخ میدهد.
وی می‌گوید:بیتومینی که پودر می‌شود در فضای مسقف نیست و همراه با گرد و غبار آسیب‌های زیادی به جامعه انسانی وارد می‌کند.
طاهر هاشمی کارشناس اداره کل محیط زیست  استان کرمانشاه می‌گوید:برای معادن کوچیکتر طبق ماده ۲ قانون معادن، تدابیری انجام شده که مدت تمدید پروانه بهره برداری یکساله باشد که اگر تخلفی صورت گیرد از ادامه فعالیت آن جلوگیری شود.
وی میگوید: در بهره برداری باید عرصه مورد نظر قدرت احیا داشته باشد چیزی که معدن داران کمتر به آن توجه دارند و گاهی در استفاده بی رویه، فرصت و امکان هیچ گونه احیای مجددی را باقی  نمی‌گذارند.
طاهر هاشمی گفت:پایش‌های محیط زیست به صورت منظم انجام می‌شود، اما نیازمند همراهی دستگاه‌های مرتبط با این مسئله از جمله صنعت معدن  تجارت و منابع طبیعی و ابخیز داری  هستیم.
وی ادامه داد:اکنون ۳۲ صنعت آلاینده در استان داریم که بیش از ده درصد آن به معادن شن و ماسه تعلق می‌گیرد.
* نقش معادن در اشتغالزایی
ایجاد اشتغال از  اولویت‌های استان کرمانشاه   در  توسعه و رونق اقتصادی  محسوب می‌شود و صنایع معدنی  استان  هم در اشتغالزایی   نقش قابل توجهی دارند.
 در استان کرمانشاه  ۲۲۵ واحد  معدنی با اشتغالزایی ۲۵۰۰ نفر وجود دارد که از این تعداد بیشترین معادن به سنگ تزیینی با ۴۹ واحد و بیتومین با ۲۸ واحد اختصاص دارد.
در سال ۹۷ حدود شش میلیون تن شامل سنگ اهک سنگ لاشه مرمریت و بیتومین و ... تولید شده است.
پس  لازم است  که در سایه حفاظت از محیط زیست زمینه استفاده از تجهیزات پیشرفته فراهم شود تا در کنار ایجاد اشتغال محیط زیست هم سالم بماند. بدون شک فراوری مواد معدنی نه تنها در ایجاد ارزش افزوده تاثیر خواهد داشت بلکه در تثبیت و افزایش اشتغال، رونق تولیدو افزایش بهره وری موثر است.
* آزاد سازی پهنه‌های معدنی جدید در دستور کار
معاون امور معادن سازمان صنعت معدن تجارت استان کرمانشاه گفت: در حال حاضر عملیات اکتشاف بیتومین در پهنه‌ای به مساحت ۱۲۵۰ کیلومتر مربع در شهرستان‌های گیلانغرب قصر شیرین و سرپل ذهاب به اتمام رسیده است.
حاصلی  به آزاد سازی پهنه اسلام اباد غرب اشاره کرد و گفت: ۲۶۰۰ کیلومتر مربع به منظور شناسایی پتانسیل‌های تزیینی به اتمام رسیده و قرار است در اختیار متقاضیان قرار گیرد.
وی در پاسخ به این سوال که بعضی از معدن داران بهره برداری بیش از حد مجاز دارند گفت: عاملین باید طبق مجوز فعالیت کنند و استحصال خارج از مجوز جریمه‌های سنگینی خواهد داشت وپروانه آن‌ها را  باطل خواهد کرد.
مشکل فرسودگی ماشین الات و عدم تکمیل زیر ساخت‌های آب و برق و نبود واحد‌های فراوری نیز از جمله مشکلات حوزه معدن استان کرمانشاه است که تا کنون مانع از آن شده است که این استان در زمینه معادن به خصوص معادن قیر طبیعی حرفی برای  گفتن داشته باشد، سرمایه گذاران هم به دلیل بالا بودن مبلغ سرمایه گذاری چندان رغبتی برای ورود به این حوزه ندارند.
 آخرین وضعیت  پهنه‌های معدنی استان  کرمانشاه در جلسات امور معادن  بررسی شد و پهنه بیتومین گیلانغرب در  حال حاضر عملیات اکتشاف  به مساحت ۱۲۵۰ کیلومتر مربع  در  شهرستان‌های  گیلانغرب  سرپل ذهاب  قصرشیرین  به اتمام رسیده و پس از بررسی‌های لازم  پهنه مورد نظر آزاد و در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد.
هم چنین پهنه سنقر  در شمال و شمال شرق  استان به مساحت ۲۷۰۰ کیلومتر مربع  در شهرستان‌های  سنقر و بخش‌هایی از شمال صحنه و کنگاور  اندیس‌هایی از سنگ
آهن و مس شناسایی شده است  عملیات اکتشاف به اتمام رسیده و و پس از برریس‌های لازم  پهنه مورد نظر  آزاد و  در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد.
پهنه اسلام آباد غرب نیز  به مساحت  ۲۶۰۰ کیلومتر مربع  به منظور شناسایی مواد معدنی  دو لومیت  و سنگ تزیینی   بسته شده که پس از دو بار مناقصه و نبود متقاضی  در روز ۲۱ فروردین سال ۹۸ آزاد گردید که متاقضیان  می‌توانند  نسبت به  ثبت درخواست محدوده اقدام نمایند.
پهنه میانی استان کرمانشاه  به مساحت ۸۷۰۰ کیلومتر مربع  که مصوب نگردید و موضوع  جهت آزاد سازی به معاونت امور معادن  ارسال شد و در حال حاضر  مراحل مناقصه  انجام و در صورت  نبود متقاضی  موضوع به وزارت  متبوع جهت آزاد سازی  پهنه مورد نظر منعکس خواهد شد.
حال محیط زیست در یک طرف  ترازو و اشتغال در سمت دیگر قرار دارد، اگر بخواهیم از مزایا  این  معادن بهره‌مند شویم باید این کفه‌ها در تعادل باشد و به محیط زیست صدمه وارد نشود و از طرف دیگر بتوانیم با ایجاد اشتغال غول بیکاری را از پا در آوریم.

گزارشگر: زهره زندیه
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
۳۰ مرکز بهداشتی و خانه‌های سلامت در شیروان به فیبرنوری متصل شدند
معرفی آثار منتخب استانی چهل و چهارمین جشنواره تئاتر فجر
روایت حماسه‌های سردار سلیمانی از رادیو سلامت
دهم رجب سالروز میلاد امام جواد (ع)
تقویم روز و اوقات شرعی دهم دی به افق آبادان و خرمشهر
فضاسازی شهری در آستانه مراسم معنوی اعتکاف
خروج موقت سامانه بارشی از مازندران
هوای اصفهان در برخی مناطق و پنج شهر در وضعیت پاک
دعوت نماینده ولی فقیه از جوانان برای حضور در مراسم اعتکاف
سکوت در برابر تهدیدات ترامپ صلح جهانی را تهدید می‌کند
اطلاعیه قطع برق در برخی مهدیشهر
پایان عملیات بازسازی خط اصلی انتقال فاضلاب خیابان رباط دوم
بوشهر میزبان دوره ملی دانش‌افزایی مراکز مشاوره ازدواج و خانواده
تعویق لیگ برتر ووشو
مروری بر سه فیلم آماده پخش از قاب تلویزیون
تقابل حساس گیتی‌پسند و گهرزمین برنده نداشت
مهمان‌نوازی از زائران با محوریت سالگرد شهید سلیمانی
صفحه نخست روزنامه‌های اصفهان ( دهم دی ۱۴۰۴)
شمسایی ۲۰ ملی‌پوش فوتسال را به اردو فراخواند
صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۱۰ دی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تعطیلی ادارات مازندران فردا چهارشنبه ۱۰ دی
فارس چهارشنبه دهم دی ماه تعطیل شد
رویکرد دولت پرداختن ریشه‌ای به موضوع افزایش قیمت‌ها است
ادارات، مدارس، دانشگاه‌ها و بانک‌های تهران فردا تعطیل شد
ادامه فعالیت سامانه بارشی و کاهش محسوس دما
تعطیلی مدارس و ادارات استان گلستان فردا چهار شنبه ۱۰ دی
رژیم صهیونی در رسیدن به اهداف راهبردیش علیه ایران ناکام ماند
کاهش محسوس دمای هوا در خراسان جنوبی
اصفهان فردا چهارشنبه دهم دی ماه تعطیل شد
غیرحضوری شدن برخی مدارس استان زنجان در روز سه‌شنبه
مأموریت رئیس‌جمهور به وزیر کشور برای گفتگو با معترضان
فوتبال جام ملت‌های آفریقا؛ صعود چهار تیم به مرحله یک هشتم نهایی
حضور گسترده مردم تهران در مراسم ۹ دی
۴ تصمیم دولت و مجلس برای حمایت از بازار و فعالان اقتصادی
امتحانات نهایی دانش‌آموزان و داوطلبان آزاد چهارشنبه ۱۰ دی‌ برگزار می‌شود
شهادت مرزبان کهگیلویه‌ و بویراحمدی در کردستان حین ماموریت  (۲ نظر)
تلاش کنگره آمریکا برای پس گیری قدرت از ترامپ  (۱ نظر)
گروسی، تجاوز نظامی به تأسیسات هسته‌ای ایران را محکوم کند  (۱ نظر)
بررسی گرانی‌ها در مجلس؛ اصلاح بانک مرکزی ضروری است  (۱ نظر)
پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت آیت‌الله شفیعی  (۱ نظر)
نظام حکمرانی انرژی دیگر قابل ادامه نیست  (۱ نظر)
علت بوی نامطبوع اطراف فرودگاه امام فاضلاب شهرهای منطقه است  (۱ نظر)
تعطیلی مدارس و ادارات استان گلستان فردا چهار شنبه ۱۰ دی  (۱ نظر)
توسعه عدالت آموزشی یک مأموریت ملی است  (۱ نظر)
بخش خصوصی مسئولیت اجتماعی خود را فراموش نکند  (۱ نظر)
کشف موتورسیکلت‌های ۳۰ میلیاردی قاچاق در لامرد  (۱ نظر)
صدور اطلاعیه سطح نارنجی هواشناسی در فارس  (۱ نظر)
نوعروسان کمیته امداد درخواست جهیزیه را در سکوی اینترنتی ثبت می‌کنند  (۱ نظر)
جریمه ۵۳ هزار راننده تهرانی در پاییز برای استفاده از تلفن همراه  (۱ نظر)
پرتاب ۳ ماهواره بومی زمینه‌ساز تقویت امید و انگیزه بین جوانان  (۱ نظر)