قهر یا آشتی طبیعت
سیستان ، دیار باد است و در همه دنیا شهری نیست که بیشتر از آنجا ، از باد سود برد.
این توصیف جالب و در عین حال تامل برانگیز را مسعودی بیش از ده قرن قبل برای سرزمینی بکار برده که این روزها، باد در آن قهر طبیعت نام گرفته است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای مرکز سیستان و بلوچستان ، چاری، کارشناس تاریخ می گوید: در بسیاری از منابع تاریخی از انرژی باد در منطقه سیستان یاد شده و از جمله در کتاب مروج الذهب مسعودی آمده است: سیستان همان شهری است که باد آنجا، آسیابها می گرداند ، آب را از چاه می کشد و باغ ها سیراب کند.
وی دو نام دیگر سیستان را هم برگرفته از خورشید می داند و می گوید: نیمروز به این علت انتخاب شده که این منطقه مرکز نصف النهار آن زمان بوده است و زابل یا زاول هم به معنای ظهر است.
خسروی کارشناس میراث فرهنگی هم در این خصوص می گوید: به گواه تاریخ، مردم سیستان اولین کسانی بودند که توانستند با بهره گیری از علم و دانش خود، آسباد بسازند و همین دانش بعدها بعلت ارتباطات جهان اسلام به آسبادهای هلند و چین نیز منتقل شد.
سیستان، مهد انرژی های پاک
منطقه سیستان بدلیل بهره مندی از دو انرژی پاک یعنی باد و خورشید، بهترین مکان برای سرمایه گذاری در این حوزه است، اما تاکنون از این موضوع غفلت شده است.
بگفته عابدی رییس اداره هواشناسی زابل، در منطقه سیستان، سالیانه بصورت میانگین 3 هزار و 200 ساعت آفتاب داریم و در سال گذشته 311 روز بادهای 25 کیلومتر بر ساعت داشتیم که اینها نشان میدهد این منطقه، بهشت انرژی های پاک است.
طرح هایی که همچنان روی کاغذ مانده است
ماندانا زنگنه مدیرکل دفتر جذب سرمایه گذاری استانداری سیستان و بلوچستان می گوید: بیش از 40 موافقت اصولی برای احداث نیروگاه بادی و خورشیدی در استان و منطقه سیستان صادر شده ولی بعلت افزایش نرخ ارز در چند سال گذشته، فرآیند احداث آنها متوقف شده است.
مشهدی رئیس اداره برق زابل هم گفت: در سال 96 طبق مصوبه هیات وزیران همه دستگاههای اجرایی موظف شدند 20 درصد برق مصرفی خود را از طریق انرژی های پاک تامین کنند که این مصوبه را هم هیچ کدام از ادارات منطقه بجز اداره برق زابل اجرا نکرده اند.
سرمایه گذاری هایی که تضمین می شود
فرماندار زابل با دعوت از سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در انرژی های نو در دشت مستعد سیستان، گفت: اگر شخصی در این زمینه سرمایه گذاری کند وزارت نیرو به مدت 20 سال بصورت تضمینی برق تولیدی نیروگاهش را خریداری می کند.
گنجی معتقد است: سرمایه سرمایه گذاران این بخش در مدت 2 تا 3 سال به آنها باز برمی گردد.
سردبیر: محمودرضا نشاط
دبیر: زهراعلمی
خبرنگار : حوریه رخشانی