در گفتگو با شبکه عراقی آفاق
تمجید نوری المالکی از حمایتهای ایران از عراق
رئیس ائتلاف دولت قانون عراق با تمجید از حمایتهای جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد که تنها کشوری که در مبارزه با داعش به عراق کمک کرد ایران بود.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما، نوری المالکی نخست وزیر اسبق عراق و رئیس ائتلاف دولت قانون این کشور روز یکشنبه در گفتگویی با شبکه تلویزیونی آفاق درباره هجمهها علیه بسیج مردمی عراق (حشد الشعبی) و ارتباط آن با ایران گفت: آیا میتوانیم منکر این شویم که ایران در نبرد علیه داعش از ما حمایت و پشتیبانی کرد؟ ما به دنبال انکار و مغالطه نیستیم. ما از آنها سلاح خواستیم و آنها نیز در کنار ما ایستادند و به ما کمک کردند و به خاطر این کمک از آنها تشکر میکنیم.
رئیس ائتلاف دولت قانون عراق بااشاره به تلاش برخی کشورها ازجمله آمریکا برای از بین بردن نیروهای بسیج مردمی تاکید کرد: بسیج مردمی بخشی از نیروهای رسمی کشور عراق است و هیچ کس نخواهد توانست آن را منحل کند.
نوری المالکی درباره علت عدم خروج نیروهای آمریکایی از عراق تا این لحظه گفت: مسئله اول این است که هیچ کس درباره چگونگی و شرایط ورود نیروهای آمریکایی به عراق صحبت نکرده است، زیرا در آن هنگام همه توجهها معطوف به مبارزه با داعش و مقابله با تحرک برخی گروهها در داخل عراق برای سرنگونی نظام بود. از این رو فتوای اعلام شده برای مقابله با توطئه بزرگی که علیه عراق در جریان بود، بسیار ضروری بود. اما همین که نبرد علیه داعش به پایان رسید حرف و حدیثها درباره علت حضور نیروهای آمریکایی در عراق به وجود آمد. مسئله دوم نیز این است که قانون اساسی عراق اجازه حضور نیروهای بیگانه را در خاک خود نمیدهد. همچنین مردم عراق نیز حضور نیروهای نظامی خارجی را در خاک خود نمیپذیرند. من نیز در صحبتهایی که پیش از سال ۲۰۱۱ با مسئولان آمریکایی داشتم، این مسئله را به آنها بازگو کرده ام. آنها درباره ماندن در عراق به مدت ۵۰ سال صحبت میکردند، اما من به آنها گفتم که این غیرممکن است، زیرا عراقیها این مسئله را نمیپذیرند. در نهایت نیز توافقی برای بیرون رفتن آنها حاصل شد و نیروهای آمریکایی در پایان سال ۲۰۱۱ به طور کامل از کشور خارج شدند. الان نیز وضع به همین صورت است و محافل و مردم عراق بر این باورند که حضور این نیروها باعث خواهد شد که خاک عراق به میدان تصفیه حسابهای منطقهای و بین المللی تبدیل گردد، در حالی که ما چنین چیزی نمیخواهیم.
وی در ادامه گفت: در زمان داعش آمریکا از همه تعهدات خود در قبال عراق شانه خالی کرد، از این رو به سراغ روسیه رفتیم و از آن کشور سلاح گرفتیم. همچنین به ایران رفتیم و از آنجا سلاح خریدیم و این را به صراحت میگوییم. ما به دنبال مقابله با دشمن سرسختی بودیم و ایران نیز کشور همسایه و دوست است و موفقیت ما برایش مهم است، زیرا داعش نه تنها برای ما خطر دارد، بلکه برای ایران و منطقه و حتی حامیانش نیز خطرناک است. با این اقدامات توانستیم توان ارتش و نیروهای بسیج مردمی عراق را افزایش بدهیم تا بتواند در برابر این توطئه بایستد.
وی در ادامه با اشاره به نقش مهم و اساسی نیروهای بسیج مردمی در پیروزی برابر داعش تاکید کرد: حشد الشعبی تنها ضامن برای خنثی کردن توطئهها از عراق است، از این رو هجمهها علیه آن از سوی دشمنان ادامه خواهد یافت.
المالکی درباره این هجمهها علیه بسیج مردمی و ارتباط آن با ایران گفت: آیا میتوانیم منکر این شویم که جمهوری اسلامی ایران در نبرد علیه داعش از ما حمایت و پشتیبانی کرد؟ ما به دنبال انکار و مغالطه نیستیم. ما از آنها خواستیم. ما از آنها سلاح خریدیم و آنها نیز در کنار ما ایستادند و به ما کمک کردند و به خاطر این کمک از آنها تشکر میکنیم. اما این کمکها نشان دهنده این نیست که بسیج مردمی، نیرویی عراقی نیست، بلکه بسیج نیرویی عراقی است. در ابتدا همه آن را شیعیان تشکیل میدادند، اما به مرور زمان بسیاری از اهل سنت نیز به آن پیوستند و در واقع به یک نیروی بزرگ ملی تبدیل شد. توطئه علیه بسیج مردمی همچنان وجود دارد و بزرگ است و جالب آنکه برخی کشورها به صراحت از بسیج مردمی سخن میگویند، به صراحت پایگاههای بسیج مردمی را هدف قرار میدهند. همچنین آمریکا در دشمنی خود با بسیج مردمی کاملا صریح و روشن است و حتی شروطی را بر عراق تحمیل میکند و میگوید هرگز با عراق تعامل نخواهد کرد مگر آنکه بسیج مردمی منحل شود. حتی برخی امیدوارند بسیج مردمی از بین برود و بر این باورند که اگر بسیج مردمی از بین رفت، درهای رحمت کشورهای دیگر به روی آنها باز خواهد شد که این نگرشی کاملا غلط است. بسیج مردمی امروز به نمادی تبدیل شده است که نمیتوان از آن گذشت و هر کسی که فکر میکند میتواند بسیج مردمی را منحل کند، متوهم است.
المالکی درباره جنایت ترور شهیدان قاسم سلیمانی و ابو مهدی المهندس نیز گفت: «این چنین اتفاقی تصادفی نبوده است، بلکه کاملا برنامه ریزی شده و از پیش مهندسی شده بود. چه کسی هماهنگی کرد؟ چه کسی اطلاعات داد؟ چه کسی گفت که رسیدند؟ نباید در برابر اینها سکوت کرد، البته نباید این و آن را متهم کنیم، بلکه همه شرایط و دادهها را بررسی کنیم. به من گفته شده که این تحقیقات به سرنخهایی رسیده است که چه کسی یا کسانی نقش اصلی را در عملیات ترور داشته اند و افراد مظنون در این رابطه، ۳۶ نفر هستند که برخی فرار کرده اند و برخی حضور دارند.
وی درباره اقدام اخیر نیروهای امنیتی عراقی در حمله به مقر یکی از گروههای حشد الشعبی (گردانهای حزب الله) گفت: این یک اقدام اشتباه و با ریسک بالا بود. اگر درباره یکی از افراد حاضر در آن مقر مشکلی وجود داشت، دولت میتوانست با سازمان بسیج مردمی هم صحبت شود و به فرد مورد نظر برسد، نه اینکه نیرویی به مقر نیروی دیگر حمله ور شود. بسیج مردمی اکنون نیرویی رسمی و وابسته به فرمانده کل نیروهای مسلح است، از این رو این یک اشتباه بزرگ است که یک نیروی رسمی به مقر نیروی رسمی دیگری حمله کند.