• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۲۱۹۶۷
تاریخ انتشار: ۱۱ دی ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۹
وبگردی

کشف راز درخشش سبزرنگ سر دنباله‌دارها پس از ۹۰ سال

دانشمندان بالاخره این معما را که چرا سر دنباله‌دارها سبز است ، حل کردند.

به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، این معما از دهه ۱۹۳۰ به این سو، دانشمندان را به خود مشغول کرده بود.

دم دنباله‌دارها از مواد فرار و ناپایدار درون دنباله‌دار ساخته می‌شود که در حال تبخیر است و با خود غبار و گاز بیرون می‌دهد. این بقایا نور خورشید را بازتاب می‌دهند و باعث درخشش آن می‌شوند.

کشف راز درخشش سبزرنگ سر دنباله‌دارها پس از ۹۰ سال

با این حال، به طرز عجیبی در حالی که بسیاری از دنباله‌دارها هنگام حرکت سریع در آسمان به رنگ سبز می‌درخشند، دامنه این رنگ هرگز به دم آن‌ها نمی‌رسد.

این معما از دهه ۱۹۳۰ به این سو، دانشمندان را به خود مشغول کرده بود. در آن زمان پیشنهاد شد که کربن دواتمی تولید شده در جریان برهم کنش میان نور خورشید و مواد آلی در قسمت سر دنباله‌دار، با نور خورشید به فروپاشی دچار می‌شود.

آزمودن این نظریه از نظر تاریخی دشوار بود، زیرا کربن دواتمی پایدار نیست؛ اما اکنون دانشمندان توانسته‌اند آن را در شرایط آزمایشگاهی آزمایش کنند.

تیموتی اشمیت، استاد شیمی دانشگاه نیو ساوت ولز می‌گوید: «ما سازوکارهایی را که در آن‌ها کربن دواتمی با نور خورشید شکسته می‌شود، آزمایش کردیم.»

«این آزمایش توضیح می‌دهد که چرا سر سبزرنگ - لایه کدر از گاز و غبار که هسته را احاطه کرده است- با نزدیک‌تر شدن دنباله‌دار به خورشید کوچک‌تر می‌شود و همچنین توضیح می‌دهد که چرا دم دنباله‌دار سبز نیست.»

کربن دواتمی از دو اتم کربن تشکیل شده و فقط در محیط‌های با انرژی به‌شدت بالا یا کم‌اکسیژن یافت می‌شود. این مولکول تا زمان نزدیک شدن دنباله‌دار به خورشید وجود ندارد؛ زیرا ماده آلی موجود در جرم یخی زمانی که حرارت خورشید آن را گرم می‌کند، تبخیر می‌شود.

با نزدیک‌‌تر شدن دنباله‌‌دار به خورشید، پرتوهای شدید فرابنفش مولکول‌های کربن دواتمی را که تازه در فرایندی به نام «نورکافت» ایجاد شده‌اند، می‌شکنند.

این فرایند کربن دواتمی را پیش از اینکه بتواند از هسته خیلی دور شود، از میان می‌برد و سبب می‌شود که گیسوی سبز - ناحیه اطراف هسته دنباله‌‌دار- روشن‌تر و کوچک شود و این امر باعث می‌شود که رنگ سبز هرگز تا دم ادامه نیابد.

دانشمندان مولکول‌های کربن دواتمی ساختند و آن را با یک پرتو و باریکه گاز به یک محفظه خلا دو متری فرستادند. سپس، دو لیزر فرابنفش مولکول‌ها را هدف قرار دادند؛ یک لیزر برای اینکه آن را در معرض تابش قرار دهد و دیگری برای آنکه اتم‌های آن را قابل تشخیص کند. این اتم‌ها به‌سرعت به داخل یک آشکارساز سرعت فرستاده شدند که این کار به دانشمندان اجازه می‌داد قدرت و استحکام پیوند کربنی را اندازه‌ بگیرند.

این کار آسان نبود و از آنجایی که نور استفاده شده در تمامی این لیزرها نامرئی بود، نخستین مشاهدات ۹ ماه وقت دانشمندان را گرفت.

اکنون که این کشف حاصل شده، این یافته‌ها ممکن است به دانشمندان کمک کند تا از سه هزار و ۷۰۰ دنباله‌دار دیگر در منظومه شمسی شناخته شده‌اند، درک بهتری پیدا کنند.

پروفسور اشمیت می‌گوید: «کربن دواتمی از شکستن مولکول‌های آلی بزرگ‌تر منجمدشده در هسته حاصل می‌شود؛ نوعی از مولکول‌ها که ماده تشکیل‌دهنده حیات به شمار می‌روند.»

«ما می‌توانیم با بررسی طول عمر و زمان نابودی مولکول‌های آلی میزان تبخیر آن‌ها از دنباله‌دارها را بهتر درک کنیم. کشف‌هایی از این دست ممکن است روزی به ما کمک کند سایر معماهای فضایی را حل کنیم.»

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
وقوع چند انفجار دیگر در هرمزگان
اهتزار پرچم خونخواهی رهبر شهید انقلاب در میدان ساحل کیش
آغاز اجرای طرح ملی برنامه‌ریزی راهبردی محیط دوستدار سالمند اهواز در این کلانشهر
برگزاری مراسم یادبود رهبر شهید انقلاب اسلامی در تبریز
در برابر حملات آمریکا پاسخ پشیمان‌کننده می‌دهیم
آمریکا دور دیگری از حملات تجاوزکارانه به ایران را اعلام کرد
آماده‌سازی ۶۰ گذرگاه تردد زائران اربعین حسینی ۱۴۰۵ در شلمچه عراق
توزیع مرحله دوم تجهیزات اطفای حریق در کهگیلویه و بویراحمد
تداوم اجتماع شبانه مردم؛ نمادی از صلابت، غیرت و ایستادگی برای وطن 
پیش بینی افزایش دمای هوا در سمنان
رتبه‌بندی خبرنگاران اقدامی موثر در حمایت از فعالان رسانه ای
 اطلاعیه قطعی و یا افت فشار آب در شهر گلمان
تجمع شبانه مردم جنوب غرب خوزستان در صدوسی‌وششمین شب ایستادگی
اوقات شرعی ۲۴ تیرماه ۱۴۰۵ به افق اهواز
رژیم صهیونیستی به دنبال ایجاد هرج و مرج در نوار غزه است
سرمایه گذاران و کارآفرینان خوش نام موتور محرک توسعه اقتصادی آذربایجان شرقی
اجرای طرح بهسازی و تعریض جاده پامنار شهیون دزفول
تحقق مسجد تراز اسلامی در گرو هم‌افزایی حوزه علمیه و کانون‌های مساجد خوزستان
تجمع شبانه مردم مهاباد؛ تجدید عهد با راه شهیدان
نگرانی سازمان ملل درباره ازسرگیری درگیری ها در خاورمیانه
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
موافقت مشروط عربستان با پیوستن به توافق سازش
انتقاد وزیر امور خارجه عمان از رویکرد‌های امنیتی در قبال ایران
رفع اختلالات تعدادی از بانک‌های کشور
اطلاعیه خاموشی‌های موقت برق در استان کهگیلویه و بویراحمد
دروغ نگو و جنگ را تمام کن!
آزادسازی ۱۵ هزار مترمربع از اراضی کشاورزی تغییرکاربری یافته در مشهد
پایگاه‌های آمریکا و شناور‌های متخاصم؛ هدف حمله‌های ارتش
جهش ۱۰ درصدی بهای نفت در یک روز
پرداخت مطالبات گندمکاران شتاب می‌گیرد
پیش افتادن رقیب نتانیاهو در نظرسنجی‌ها
جنگ‌های تحمیلی دوم و سوم، ایران را به مردم روسیه معرفی‌کرد
ستاره خلیج فارس آماده تولید بنزین یورو ۵ است
وقوع زمین لرزه در سفیدسنگ فریمان
حملات تجاوزکارانۀ عربستان به یمن با مجوز آمریکا
حادثه دریایی در شمال شرق سواحل عمان
مرگ لیندسی گراهام سناتور جنگ طلب آمریکا  (۴ نظر)
موافقت مشروط عربستان با پیوستن به توافق سازش  (۳ نظر)
سپاه: پایگاه پرنس حسن اردن درهم کوبیده شد  (۳ نظر)
انتقاد وزیر امور خارجه عمان از رویکرد‌های امنیتی در قبال ایران  (۲ نظر)
نشست علنی مجلس شورای اسلامی برگزار شد  (۲ نظر)
گوترش: ایران و آمریکا مذاکره را از سرگیرند  (۲ نظر)
جزئیات حملات هوایی دشمن به ۸ شهر خوزستان  (۱ نظر)
اطلاع از جدول خاموشی‌ها در گیلان با مراجعه به نرم افزار «برق من» و یا درگاه رسمی توزیع برق استان  (۱ نظر)
قیمت‌های جدید نان در البرز اعلام شد  (۱ نظر)
کاخ سفید دیگر برای ترامپ امن نخواهد بود!  (۱ نظر)
جدول قطعی برق ۲۲ تیر ۱۴۰۵ در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
رفع اختلالات تعدادی از بانک‌های کشور  (۱ نظر)
باج به دشمن، سایهٔ جنگ را دور نمی‌کند  (۱ نظر)
ثبت‌نام حج تمتع ۱۴۰۶ آغاز شد  (۱ نظر)
قالیباف: دوران توافقات یک‌طرفه به پایان رسیده است  (۱ نظر)