پخش زنده
امروز: -
استاد جامعه شناسی دانشگاه شهید بهشتی گفت:بخشی از سیاستهای کلان جمعیتی بهتر است بر حمایت و استفاده از نیروی انسانی و مولد کشور متمرکز شود تا مساله افزایش جمعیت در سالهای آینده و اهداف سیاستهای کلان جمعیتی محقق شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مهدی مالمیر افزود: با حمایت از نیروی مولد جمعیتی، زمینه برای به کارگیری از این ظرفیت نیروی انسانی جوان، عمدتا تحصیلکرده و متخصص فراهم میآید. در نتیجه از این طریق با به گردش درآمدن چرخ رونق و رشد اقتصادی، شرایط در بلندمدت به نفع حل مساله کمیت و افزایش جمعیت سوق پیدا میکند. به عبارتی مقدم بر رشد کمی جمعیت، رشد و رونق اقتصادی با استفاده از همین ظرفیت موجود جوان در کشور است.
استاد جامعه شناسی دانشگاه شهید بهشتی تاکید کرد: کشور ما از سال ۸۵ وارد مرحله موهبت یا پنجره جمعیتی شده است. این دریچه یک دوره زمانی محدود است که معمولا در جریان پویاییهای جمعیتی در ساختار جمعیت کشورها اتفاق میافتد. در این حالت جمعیت مولد از جمعیت غیرمولد پیشی میگیرد.
مالمیر ادامه داد: در واقع نسبت جمعیت ۱۵ تا ۶۵ سالهها فزونی مییابد که این طبقه جمعیتی ماهیتا یک طبقه مولد محسوب میشود که باید معمولا بار تکفل جمعیتهای خارج از سنین را عهده دار شود؛ بنابراین ضروری است در جامعهای که چنین فرصت ساختاری حادث شده است، از آن به نفع تزریق انرژی و سرعت بخشی به حرکتهای پیش رونده و توسعه آفرین در عرصههای مختلف به نحو شایستهای استفاده کرد.
این استاد جامعه شناس اظهار داشت: سیاست افزایش جمعیت خوب است، اما بیشتر مشوقها اقتصادی است. این در حالی است که درصد زیادی از جمعیت کشور ما هنوز جوان یا میان سال هستند و میتوان با فراهم کردن بستر رشد و شکوفایی برای این افراد از نیروهای مولد موجود استفاده کرد. در عین حال سیاست افزایش جمعیت را هم میشود در کنار این قضیه آرام پیش برد.
مالمیر با بیان اینکه در حال حاضر موضوع مهم امروز استفاده از پنجره جمعیتی ایران و نیروهای مولد موجود است، خاطرنشان کرد: سیاستگذاران باید شرایطی را فراهم کنند تا نیروی فعال و مولد موجود در کشور به فرزندآوری روی آورند. وقتی بسترهای جامعه از جمله امنیت شغلی، اجتماعی و اقتصادی فراهم شود، افراد به زندگی خود با آرامش خاطر ادامه داده و در دل این آرامش و امنیت با خواست و میل خودشان اقدام به فرزندآوری میکنند.
این استاد جامعه شناس اظهار داشت: نرخ بیکاری در کشور بالاست. همین مساله زمینه ساز مهاجرت شماری از افراد و نخبگان از کشور میشود. در حالی که اگر بسترهای لازم در کشور فراهم شود، این جمعیت مهاجرت نکرده بلکه در کشور میمانند و با تلاش و فعالیت برای کشور آوردههای بسیاری به همراه میآورند.
استاد جامعه شناسی دانشگاه شهید بهشتی معمولا افرادی که از کشور مهاجرت میکنند، جمعیت جوان و مولد کشور هستند. با مهاجرت جمعیت مولد، فقط جمعیتی از سالمندان در کشور باقی میماند؛ بنابراین بهتر است سیاستهای کلان روی حمایت و استفاده از نیروی انسانی موجود متمرکز شود؛ چراکه با حمایت از نیروی مولد، مشکل افزایش جمعیت نیز حل خواهد شد.
مالمیر گفت: ما میتوانیم از روابط خود با کشورهای دیگر استفاده کرده و از تجربیاتشان در زمینههای مختلف، چالشهایی که با آنها مواجه بوده اند و امروز ما با آنها مواجه هستیم، استفاده کنیم و در تدوین سیاستها و برنامههای جمعیتی ضمن توجه به بسترهای فرهنگی جامعه خودمان به سمت راهکارهای درست و منطقی برویم.
وی با بیان اینکه وقتی یکسری مشکلات در کشور حل شود، چالشهای زندگی عموم مردم نیز حل خواهد شد، افزود: این باعث میشود مردم احساس آرامش، امنیت و اعتماد کرده و حس خوش بینی پیدا میکنند. اما در حال حاضر به دلیل مشکلات موجود سن ازدواج یا فرزندآوری بالا رفته است و بیکاری و عدم امنیت شغلی و برخی مسائل دیگر نشانگر آن است که در این شرایط نمیتوان صرفا به سیاستهای افزایش جمعیت متکی بود. البته کشور ما به سبب ساختار اجتماعی و فرهنگی خاصی که دارد، همچنان جزو یکی از جوامع با عمومیت بالای ازدواج است و خود این مزیتی است که میتوان در سیاستهای جمعیتی به آن توجه کرد.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: ما تا سال ۱۴۳۰ تا ۱۴۳۵ جمعیت مولد داریم و حدود ۳۰ سال فرصت طلایی برای مسوولان و سیاستگذاران است که برای کمک به رشد و توسعه جمعیت اقدامات لازم را انجام دهند. این یعنی اینکه تا سال ۱۴۳۰ رقم مطلق جمعیت کم نمیشود، اما میتوان در این مدت با سیاستهای مالی و غیرمالی، ایجاد آرامش، امنیت و امید در جامعه، مردم را به فرزندآوری با میل و خواست خودشان ترغیب کرد.
این استاد جامعه شناس اضافه کرد: در جامعه شناسی یک نظریه معروف کنش وجود دارد که کنش را محصول زنجیره آگاهی، ارزش و هنجار میداند. یعنی باید با فراهم آوردن زمینه و بسترهای یک زندگی باامنیت و باکیفیت برای همه گروههای اجتماعی شرایط رشد دانش و آگاهی شهروندان را بالا برد و با علم به نظام هنجاری و ارزشی جامعه به سمت تغییرات رفتاری حرکت کرد.
مالمیر خاطرنشان کرد: به خاطر داشته باشیم جامعه را انسانها میسازند و همه ما باید برای ایجاد تغییرات مثبت در کشورمان دست به دست هم بدهیم. همه ما موظف هستیم برای این منظور تلاش کنیم و با کمک یکدیگر در جهت بهبود و سربلندی جامعه و به تبع خودمان قدم برداریم.