• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۷۰۴۴۳۲
تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۴۰۱ - ۰۹:۲۸

زنبورِ ماده‌ای که فرزندانش اروپا را تسخیر کردند!

امروزه میلیون‌ها زردپا در سراسر اروپا پراکنده‌اند و خطری برای اکوسیستم این قاره به حساب می‌آیند. حال دانشمندان متوجه شده‌اند که همۀ اینها از نسل زنبور ماده‌ای هستند که در سال ۲۰۰۴ به نحوی از چین به اروپا آمده است.

زنبورِ ماده‌ای که فرزندانش اروپا را تسخیر کردند!به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، گونه‌های مهاجم توانایی زبانزدی برای گسترش سریع در سراسر اکوسیستم‌ها دارند و در مسیرشان ویرانی به بار می‌آورند. زنبور زردپا با نام علمی Vespa Velutina هم از این قاعده مستثنی نیست و زیستگاهش را تا بیش از ۸۰ کیلومتر در سال گسترش داده است. این حشره‌ای است که زنبور‌های عسل، سنجاقک‌ها و حشرات دیگر را شکار می‌کند. نزدیک ۲۰ سال پیش، این گزندگان کوچکِ چاق، نخستین بار در اروپا ظاهر شدند و سال ۲۰۱۶ در بریتانیا شناسایی شدند.

زنبورِ ماده‌ای که فرزندانش اروپا را تسخیر کردند!

تحلیل‌های ژنتیکی امروز نشان داده است که هجوم سریع و گسترده‌ی آن‌ها در سراسر غرب احتمالاً فقط کارِ یک زنبور است که سال ۲۰۰۴ از چین به فرانسه آمده است. سیمون هَریسون، بوم‌شناس کالج دانشگاهی کورک می‌گوید: «تحقیقات ما در نواحیِ مورد تهاجم، پتانسیلِ قابل‌توجهی برای گسترش جمعیتِ حشرات اجتماعی را نشان داده است، حتی وقتی تنوع ژنتیکی اصلی به شدت پایین است.»
آیلین دیلان، جانورشناس کالج دانشگاهی کورک و تیمش، سه ژن از نخستین ورود ثبت‌شده‌ی زنبور زردپا در آوریل ۲۰۲۱ در ایرلند را تحلیل کردند و آن‌ها را با توالی زنبور‌های یافت‌شده در سراسر سرزمین اصلی اروپا مقایسه کردند. تمام ژن‌ها، ژن‌های میتوکندری بودند که از تبار یک زنبور ماده منتقل می‌شوند.
دیلان توضیح می‌دهد: «تحقیقات اولیه اثبات کرده بود که بر اساس مطالعاتِ انجام‌شده روی یک ژنِ تک، زنبور‌های زردپای اروپا ظاهراً اجداد ژنتیکی یکسانی دارند. ما یک گام فراتر رفتیم و به دو ژن اضافه‌ای نگاه انداختیم که در شناسایی دگرگونیِ درون جمعیتِ مهاجم حساس‌تر هستند.» نتایج نشان داد که نسل مادری زنبوری که در دوبلین یافت شد همانی است که در سراسر اروپا دیده شده است.
زنبورِ ماده‌ای که فرزندانش اروپا را تسخیر کردند!
محققان در مقاله‌شان در این باره نوشته‌اند: «نتایج ما، به علاوه‌ی نتایج گروه‌های دیگر حاکی از آن است که جمعیت کلیِ زنبور‌های زردپا در اروپا، که حالا به طور بالقوه شمارشان به میلیون‌ها زنبور رسیده است، از تبار یک ملکه‌ی تک هستند که حدود ۲۰ سال پیش به نحوی نامعلوم خودش را از چین به اروپا رسانده است.»
زنبور زردپا در زادگاهش در جنوب شرقی آسیا زنبور‌های عسل آسیایی را شکار می‌کند که سیستم پیچیده‌ی هشدار و دفاع را دارا هستند. آن‌ها به صورت یک توپ درآمده و به این شکل به زنبور مهاجم حمله می‌کنند و آن را آنقدر گرم می‌کنند که از شدت گرما بمیرد. اما متاسفانه، زنبورعسل‌های اروپایی فاقد این رفتار‌های دفاعی هستند و به همین دلیل به طعمه‌های آسانی برای زنبور‌ها تبدیل می‌شوند و این مسئله موجب نگرانی درباره‌ی خدمات گرده‌افشانی آن‌ها در سراسر قاره شده است.
با اینکه زنبور‌های آسیایی نیش دردناکی دارند که ممکن است برخی افراد به آن واکنش آلرژیک نشان دهند، خوشبختانه برخلاف زنبور‌های اروپایی نسبت به انسان‌ها مهاجم نیستند. دیلان و همکارانش اشاره کردند که تنوع ژنتیکیِ بسیار پایین در جمعیت اروپاییِ زنبور‌های زردپا پتانسیلی برای کنترل بیولوژیکی فراهم می‌کند. محققان هشدار می‌دهند: «تغییرات آب و هوایی، خطر حمله‌ی موفقیت‌آمیز آن‌ها در آینده را بیشتر خواهد کرد، بنابراین باید در برابر این گونه مراقب باشیم.»
تحقیقات این گروه در مجله‌ی Hymenoptera منتشر شد.
 
 
منبع: sciencealert
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
هیچ توسعه‌ای نباید سلامت محیط زیست و جامعه را به خطر اندازد
امتحانات دانشگاه آزاد قم مجازی برگزار می شود
اعلام زمان قانونی ثبت‌نام از داوطلبان سه انتخابات
پاسخ اعضای دولت به پرسش خبرنگاران ۱۴۰۴/۱۰/۱۷
رونمایی از سامانه شفافیت قوه قضائیه
پیام سردار حسینی در پی شهادت «احسان آقاجانی»
اجرای برنامه‌های تعمیر و بهسازی چراغ‌های راهنمایی و تجهیزات ترافیکی
تشکیل قرارگاه بررسی حوزه جوانی جمعیت در دستور کار دستگاه‌ها
پیش‌بینی تحویل ۸ میلیون تن گندم به مراکز دولتی در سال زراعی جاری
۵۰ درصد افزایش میزان صلح و سازش در پرونده‌های قضائی بردسیر
ولادت بیش از ۱۴ هزار نوزاد در استان همدان
رونمایی از پوستر جشنواره ملی مشاعره رضوی در شهرکرد
بازگشت قیمت داروی «سیستاگون» بیماران نادر به قیمت قبل
تشدید کنترل و نظارت برروندتهیه و توزیع کالا‌های اساسی در پلدشت
حضرتی: پزشکیان به‌زودی با مردم گفت‌و‌گو می‌کند
جزئیات بیمه فعالان و مربیان جلسات خانگی قرآن اعلام شد
معرفی آثار راه‌یافته به بخش «فیلم بلند داستانی» جشنواره میراث‌فرهنگی
ساخت ۱۵ هزار واحد مسکن ملی در هرمزگان
قدردانی معاون هماهنگ کننده سازمان بسیج ازدست اندرکاران مراسم سالگرد
لزوم ساماندهی متکدیان، کودکان کار و معتادان متجاهر با حفظ شأن انسانی افراد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
اعلام زمان‌بندی دقیق واریز کالابرگ الکترونیکی؛ دهک‌های ۱ تا ۷ از چه تاریخی می‌توانند خرید کنند؟
اطلاعیه وزارت رفاه درباره زمان بندی دریافت کالابرگ
میدری: کالابرگ از ۱۷ دی قابل برداشت است
سردار وحیدی: از قدرت ظاهری دشمن نباید ترسید
هیئت ویژه وزارت کشور در راه ایلام
بیانیه مجمع نمایندگان استان ایلام در پی وقوع حادثه ناگوار شهرستان ملکشاهی
قیمت جدید روغن نباتی اعلام شد
تداوم عملیات عمرانی و خدماتی در سطح منطقه چهار شهرداری ارومیه
جبران افزایش قیمت کالا‌های اساسی با کالابرگ
تداوم رفتار خصمانه پاسخ قاطع و متناسب خواهد داشت
پزشکیان: هیچ سرمایه‌ای برای نظام بالاتر از مردم نیست
حبس ملی پوشان گیتی‌پسند در اصفهان
مرتکبان کشتار جمعی امروز مدعی دفاع از حقوق بشر هستند
توضیح جهاد کشاورزی درباره یارانه یک میلیون تومانی
صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۱۶ دی
واکنش چین به اظهارات ترامپ درباره ایران  (۱۷ نظر)
کشف انبار‌های احتکار روغن و برنج  (۳ نظر)
طرح حمایت معیشتی به همه ایرانیان تعلق می‌گیرد  (۲ نظر)
غیر حضوری شدن امتحانات دانشگاه آزاد اسلامی خوزستان  (۲ نظر)
فعالیت ۳۵۹۶ تاکسی در برف و سرمای اردبیل  (۲ نظر)
اعلام زمان‌بندی دقیق واریز کالابرگ الکترونیکی؛ دهک‌های ۱ تا ۷ از چه تاریخی می‌توانند خرید کنند؟  (۱ نظر)
جزئیات طرح جدید کالابرگ الکترونیکی اعلام شد  (۱ نظر)
مرحله جدید یارانه مادران باردار و شیرده واریز شد  (۱ نظر)
اژه‌ای: هیچ ارفاقی در برخورد با اغتشاشگران در کار نیست  (۱ نظر)
فهرست ۱۱ قلم کالای طرح معیشتی اعلام شد  (۱ نظر)
بازتاب جلسه اول محاکمه مادورو در آمریکا  (۱ نظر)
توضیح جهاد کشاورزی درباره یارانه یک میلیون تومانی  (۱ نظر)
گذشت اولیای دم مرحوم خالقی از قصاص قاتل فرزند خود  (۱ نظر)
کشف حجاب؛ چهره سیاسی و فرهنگی استعمار در ایران  (۱ نظر)
کادر فنی صنعت نفت آبادان در حال بررسی چند بازیکن مورد نیاز در نیم فصل دوم  (۱ نظر)