پخش زنده
امروز: -
نشست هم اندیشی «تنظیم گری و جلوگیری از شکلگیری انحصار در بازارها و اقتصاد دیجیتال» به همت معاونت علمی با حضور چندتن از هیئتعلمی، صاحبنظران و مدیران مرکز ملی رقابت، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و مرکز مطالعات توسعه و رقابت برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، در این نشست، نخست ویژگیهای بازارهای دیجیتال و سکوی برخط همچون «واسطه گری» که موجب سهولت دسترسی بازیگران به یکدیگر میشود، «مقیاسپذیری» که به دنبال آن، دامنه فعالیتها در بازارهای دیگر گسترش مییابد و «اثرات شبکه» بدین معنا که جذب کاربر بیشتر در سکو، موجب افزایش ارزش میشود به عنوان ویژگیهای این بازار مطرح شد.
در ادامه، محورهایی همچون چرایی و علت نیاز به تنظیمگری، تجارب دیگر کشورها در حوزه تنظیمگری بازار دیجیتال، محدوده ورود، نحوه دخالت در این بازار، سازوکار و ابزارهای اتخاذی، چشمانداز اقتصاد دیجیتال در ایران و نمونه های کسب وکار به بحث گذاشته شد و هر یک از حضار به ارائه نکاتی در خصوص محورهای طرحشده پرداختند.
به باور صاحبنظران، مواجهه ساختار حکمرانی با بازار رقابتی باید بررسی شود و در این زمینه، برخی بر این باور بودند که به دلیل وجود اقتصاد سیاسی قدرتمند در این حوزه، تنظیمگری (رگولاتوری) رقابت با چالشهای زیادی مواجه است. دوم اینکه باید به این مهم توجه شود که در عمل چقدر زیرساخت رقابت فراهم است؟
برخی از حاضران چنین عنوان کردند که قوانین کنونی ما در موضوع بازار رقابت، برآمده از رویکردهای سنتی و بسترهای جدید در آن دیده نشده است. نکته دیگری که از سوی صاحبنظران مطرح شد این بود که در بحث تنظیم گری بازار رقابت و اقتصاد دیجیتال ابتدا باید مصادیق آنرا پیدا کنیم و به تعبیری باید از رویداد به رگولاتور و از جزء به کل برسیم. همچنین برخی هم بر این باور بودند که این بازار (اقتصاد دیجیتال) ذاتا انحصارگراست و کاری که ما در مواجهه با عرصه باید در دستور کار قرار دهیم، کنترل سطح این انحصارگرایی است؛ بدین معنا که بررسی شود چگونه کنشگران این بازار انحصار خود را به بخشهای مختلف گسترش میدهند.