با هدف جبران ناترازی گاز و بنزین در کشور:
امضای قراردادهای ۱۷ میلیارد دلاری طرح فشارافزایی پارس جنوبی
مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران از امضای قراردادهای ۱۷ میلیارد دلاری طرح ملی فشارافزایی پارس جنوبی در آیندهای نزدیک خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر؛ دهقان گفت: این قراردادها که با ۷۰ درصد از توان داخلی اجرایی میشود، گام بلندی در مسیر جبران کاهش فشار و کاهش تولید در این مخزن بزرگ گازی است و تا حدود زیادی از ناترازی گاز و بنزین در کشور جلوگیری خواهد کرد.
وی افزود: با توجه اهمیت این طرح، اسفندماه سال گذشته، توافقاتی با عنوان موافقتنامه فعالیتهای مقدماتی به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار با پیمانکاران اصلی امضا شد تا زمینه لازم برای مطالعات فنی و تعامل بیشتر پیمانکاران با سازندگان و مشاوران فراهم شود.
دهقان اضافه کرد: امضای این موافقتنامهها با اطمینان از نهایی شدن این قراردادها در نیمه دوم امسال بوده است و فرآیند اجرایی این طرح عملیاتی خواهد شد.
وی با بیان اینکه میدان گازی مشترک پارس جنوبی بزرگترین میدان گازی جهان و مهمترین منبع تأمین انرژی کشور است، گفت: حدود درصد ۷۰ از گاز مصرفی بخشهای مختلف خانگی، صنعتی، نیروگاهی و بیش از درصد ۴۰ از بنزین مصرفی کشور از محل تولید گاز و میعانات این میدان تأمین میشود.
دهقان اضافه کرد: با توجه به سه دهه استخراج گاز غنی از سوی ایران و قطر، این میدان دچار کاهش فشار طبیعی شده است و طبق مطالعات اخیر، پیشبینی میشود از سال ۱۴۰۶ سالانه معادل تولید یک فاز پارس جنوبی (۲۸ میلیون مترمکعب در روز) و از سال ۱۴۰۸ سالانه معادل تولید ۱.۵ فاز پارسجنوبی (۴۲ میلیون مترمکعب در روز) از تولید آن کاسته شود.
وی تاکید کرد: همین موضوع کاهش فشار که در مورد میادین گازی و نفتی امری طبیعی است باعث شد تا طرح فشار افزایی میدان گازی مشترک پارس جنوبی با هدف حفظ تولید، به عنوان مهمترین طرح راهبردی وزارت نفت مطرح و اقدامات ضربتی برای اجرای این طرح در ستاد شرکت ملی نفت ایران انجام شود.
به گفته دهقان، مقرر شد تا این طرح مهم و ملی در کوتاهترین زمان ممکن نهایی شود تا با اجرای آن و با اولویت بلوکهای مرزی با کشور قطر، بتوان میزان کاهش فشار و کاهش تولید را تا حد زیادی جبران و از ناترازی گاز و بنزین در کشور جلوگیری کرد.
وی اضافه کرد: این طرح با دو هدف در دستور کار قرار گرفت؛ اول اینکه لازم بود تا مدیریت تراز گازی کشور از طریق تامین بخش قابل توجهی از گاز و بنزین مورد نیاز صورت گیرد و نکته دوم اهمیت نگهداشت فشار و نرخ تولید میدان گازی پارس جنوبی و جلوگیری از مهاجرت گاز به همسایه قطری بوده است.
دهقان افزود: در کمترین زمان ممکن همه قراردادهای اجرایی طرح به ارزش تقریبی ۱۷ میلیارد دلار تهیه و برای امضای قرارداد با طرفین قرارداد در اختیار قرار گرفت.
وی بیان کرد: به منظور حصول اطمینان از تأمین منابع مالی طرح، قرارداد تأمین مالی شش پیمان تا سقف ۱۵ میلیارد دلار با صندوق توسعه ملی مذاکره و پیش نویس آن در حال تهیه است که به زودی امضا خواهد شد.
دهقان تاکید کرد: امزور با افتخار اعلام میکنیم که در سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، تولدی دیگر برای پارس جنوبی اتفاق افتاده و طرح عظیم فشار افزایی میدان گازی مشترک پارس جنوبی به طور کامل ریلگذاری شده و آماده اجرا است.
وی با بیان اینکه اجرای این طرح، ضامن بهره برداری از گاز پارس جنوبی در درازمدت خواهد بود، گفت: میعانات و سایر محصولات جانبی حاصل از اجرای این طرح میتواند به درآمد حدود ۷۸۰ میلیارد دلاری تا سال ۱۴۳۰ برای کشور بینجامد که با توجه به بهره مندی تمام اقشار مردم ایران از عواید حاصل از آن، در نهایت به ارتقای سطح رفاه کشور خواهد انجامید.
دهقان درباره زمان بهره برداری از این طرح نیز گفت: انتظار میرود اولین بهره برداری از تاسیسات فشارافزایی تا پایان سال ۱۴۰۷ صورت پذیرد.
وی در خصوص شرکتهایی که در اجرای طرح همکاری خواهند داشت گفت: پیمانکاران اصلی طرح شرکتهای ایرانی پتروپارس، اویک، مپنا و قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء (ص) هستند که همگی دارای تجربه اجرایی موفق در توسعه میدان گازی پارس جنوبی بوده و از توانمندی لازم برای پیشبرد اهداف طرح برخوردارند.
دهقان با اشاره به توان شرکتهای داخلی فعال در حوزه صنعت نفت نیز گفت: برآورد میشود بیش از ۷۰ درصد از ملزومات طرح با استفاده از توانمندی شرکتها، پیمانکاران، سازندگان و تامینکنندگان داخلی محقق و بخشی از آن نیز با توافقات صورت گرفته در حوزه بین الملل اجرایی شود.
وی ادامه داد: به عنوان مثال در حوزه ساخت سکوهای دریایی، رکوردی که در کشور وجود داشت، ساخت سکوهای ۶ هزار تنی بود؛ در حالی که براساس مهندسی انجام شده، سکوهای موردنیاز برای اجرای این طرح باید وزنی در حدود ۹۳۰۰ تن میداشتند که با اظهار آمادگی پیمانکاران، ساخت سکوها به آنها واگذار شد.
دهقان گفت: این طرح ضمن رونقآفرینی برای صنایع وابسته به صنعت نفت و ایجاد یک کارگاه بزرگ به وسعت ایران برای بخش خصوصی کشور، اشتغال گستردهای را نیز به همراه خواهد داشت؛ به طوری که پیشبینی میشود در اوج عملیات اجرایی طرح، حدود ۱۷ هزار نفر به صورت مستقیم و ۵۰ هزار نفر به صورت غیرمستقیم مشغول به کار شوند.