• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۱۷۱۵۴
تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۴
علمی و فرهنگی » بهداشت و سلامت

همدلی اجتماعی؛ پیش‌نیاز سلامت روان و تاب‌آوری ملی در شرایط بحران

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: حوادث تلخ اخیر در کشور، افزون بر ابعاد مختلف اجتماعی و اجرایی، پیامد‌های قابل‌توجهی بر احساس امنیت روانی، آرامش عمومی و سرمایه اجتماعی برجای گذاشته است. در چنین شرایطی، توجه به پیامد‌های روانی–اجتماعی بحران و مدیریت علمی اندوه جمعی، از منظر نظام سلامت اهمیت ویژه‌ای دارد.

همدلی اجتماعی؛ پیش‌نیاز سلامت روان و تاب‌آوری ملی در شرایط بحران

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ محمدهادی فرح زادی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: بر اساس گزارش‌های World Health Organization، بروز بحران‌های ملی می‌تواند شیوع اختلالاتی مانند اضطراب، افسردگی، اختلال استرس پس از سانحه و احساس ناامنی روانی را چند برابر افزایش دهد. این موضوع نشان می‌دهد مداخلات سلامت روان باید همزمان با مدیریت ابعاد اجرایی بحران در دستور کار قرار گیرد.

به گفته وی تجربه‌های بین‌المللی حاکی از آن است که بی‌توجهی به «اندوه اجتماعی» و تلاش برای عبور شتاب‌زده از پیامدهای عاطفی بحران، می‌تواند به انباشت فشار روانی و تضعیف اعتماد عمومی منجر شود؛ مسئله‌ای که در بلندمدت بر شاخص‌های سلامت عمومی و حتی روند توسعه اثرگذار خواهد بود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد ادامه داد: در ارزیابی وضعیت جوامع پس از بحران، «سرمایه اجتماعی» و سطح اعتماد عمومی از شاخص‌های کلیدی به شمار می‌رود. گزارش‌های World Bank نشان می‌دهد کشورهایی که در مواجهه با بحران‌ها، رویکردی شفاف، همدلانه و مبتنی بر گفت‌وگو اتخاذ کرده‌اند، در بازسازی اعتماد و افزایش تاب‌آوری اجتماعی موفق‌تر بوده‌اند. در مقابل، نادیده گرفتن احساسات عمومی می‌تواند به شکل‌گیری بی‌اعتمادی مزمن و کاهش مشارکت اجتماعی منجر شود.

وی افزود: از منظر تخصصی سلامت روان، «اندوه جمعی حل‌نشده» یکی از عوامل خطر در افزایش پرخاشگری اجتماعی، فرسودگی روانی و کاهش همبستگی اجتماعی شناخته می‌شود. شواهد علمی تأکید دارد که به رسمیت شناختن احساسات مردم، فراهم کردن بستر گفت‌وگوی اجتماعی و اطلاع‌رسانی دقیق و شفاف، در پیشگیری از تشدید آسیب‌های روانی نقش تعیین‌کننده دارد.

فرح زادی گفت: در حوزه ارتباطات سلامت نیز تجربه‌های موفق جهانی قابل توجه است. پس از برخی بحران‌های انسانی در کشورهای اروپایی و اقیانوسیه، تأکید رسمی بر همدلی با مردم، گفت‌وگوی صادقانه و توسعه خدمات حمایت روانی–اجتماعی، به کاهش اضطراب عمومی و تقویت انسجام اجتماعی کمک کرده است. راه‌اندازی خطوط مشاوره روانی، حضور فعال متخصصان در رسانه‌ها و گسترش برنامه‌های حمایت اجتماعی از جمله اقداماتی بوده که به عنوان الگوهای مؤثر معرفی شده‌اند.

وی ادامه داد: در ایران نیز تجربه مدیریت بحران‌های طبیعی مانند سیل و زلزله نشان داده است هرگاه اطلاع‌رسانی شفاف، حضور میدانی مسئولان و ارائه خدمات سلامت روان به‌موقع و سازمان‌یافته صورت گرفته، سطح تاب‌آوری اجتماعی افزایش یافته و روند بازگشت به شرایط پایدار تسریع شده است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد ادامه داد: نکته قابل توجه آن است که نسل جدید در فضای متکثر رسانه‌ای زندگی می‌کند و به منابع متعدد خبری دسترسی دارد. در چنین فضایی، اطلاع‌رسانی علمی، دقیق و همدلانه می‌تواند از گسترش شایعات، اضطراب اجتماعی و برداشت‌های نادرست جلوگیری کند. ارتباط مؤثر با جامعه، بخش جدایی‌ناپذیر مدیریت سلامت در بحران‌هاست.

وی گفت: از دیدگاه نظام سلامت، همدلی صرفاً یک رویکرد عاطفی نیست، بلکه مداخله‌ای پیشگیرانه و مبتنی بر شواهد است. شنیدن و به رسمیت شناختن اندوه عمومی، اقدامی در جهت کاهش بار اختلالات روانی، تقویت سرمایه اجتماعی و حفظ انسجام ملی محسوب می‌شود.

امروز بیش از هر زمان، توجه به سلامت روان، ارتقای سواد سلامت، توسعه خدمات حمایت روانی–اجتماعی و تقویت ارتباط صادقانه با مردم ضرورتی انکارناپذیر است. همدلی نشانه ضعف نیست؛ بلکه جلوه‌ای از بلوغ اجتماعی و حکمرانی سلامت‌محور است که می‌تواند مسیر عبور از بحران را کوتاه‌تر، کم‌هزینه‌تر و پایدارتر سازد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
افزایش بازه زمانی نام‌نویسی انتخابات شورا‌های اسلامی روستا درقم
تقویم و اوقات شرعی چهار شنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۴ به افق قم
برگزاری جشن تکلیف دانش‌آموزان دختر در خسروشاه
تشییع پیکر پدر شهید پاگرد صیفار در تبریز
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۲۹ بهمن ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی زنجان ۲۹ بهمن ماه ۱۴۰۴
تجهیز بیمارستان رازی ماهنشان با به روز‌ترین دستگاه‌های درمانی و تشخیصی
پایش گسترده بیماری‌های دامی در زنجان
بهسازی و آسفالت بیش از ۵۴ کیلومتر راه‌های روستایی استان زنجان
ایستادگی ملت ایران، آمریکا را به میز مذاکره بازگرداند
اختصاص ۲.۷ همت برای احداث کمربند غربی خرم آباد
احیاگر پیوند‌های تاریخی و اقتصادی دو استان هستیم
مصاف تیم‌های گیلانی مقابل حریفان
تداوم غبارآلودگی و ماندگاری هوای گرم در سمنان
شتاب عمرانی در کوهبنان با محوریت توسعه زیرساخت‌های شهری
ترانزیت و تردد اتباع خارجی یکی از معضلات استان کرمان است
برنامه‌ریزی برای گسترش بیمه و تسهیلات حمایتی در استان کرمان
برد تیم تراکتور مقابل الغرافه
مطالبات مردم در بسته صدای شما ۲۷ بهمن ۱۴۰۴
۳۶۰ طرح فرهنگی در انتظار تکمیل
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
پایان دور دوم گفتگوهای هسته ای ایران و آمریکا
عکس‌های ارسالی برای مسابقه عکاسی حیات وحش لندن
ارتش برای مقابله با دشمن آماده است
ما داغدار و عزادار خون‌های ریخته شده در فتنه دی‌ماه هستیم
پزشکیان: نیرو‌های انتظامی مایه عزت و امنیت کشورند
بازتاب سخنان مقام معظم رهبری در رسانه‌های مختلف
دور دوم مذاکرات در ژنو، ظهر امروز
مشخص شدن نخستین حریفان ایران قبل از جام جهانی ۲۰۲۶
درخشش قصه‌گویان خوزستانی در بیست‌وهفتمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی
عراقچی: فضای سازنده‌تری در مذاکرات ژنو وجود داشت
دستورالعمل فعالیت صنوف و اماکن عمومی در ماه رمضان ۱۴۰۴
نشست پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان یزد
آغاز ناپایداری هوا از روز چهارشنبه در استان زنجان
افزایش سه برابری یارانه فرزندان خانواده‌های دارای حداقل سه فرزند در دهک‌های ۱ تا ۴
مراسم تشییع پیکر زنده یاد عنایت الله بخشی
مرحله نخست رزمایش نیروی دریایی سپاه در جزایر ایرانی  (۹ نظر)
بازتاب اعلام حمایت افغانستان از ایران در برابر آمریکا  (۴ نظر)
آگهی مزایده عمومی فروش خانه‌های سازمانی اداره کل راه و شهرسازی استان تهران  (۱ نظر)
جایزه معتبر فیزیک جهان به استاد یزدی اعطا شد  (۱ نظر)
اجرای نخستین تراموای شهری کشور در تبریز  (۱ نظر)
اختلال در سایت ایران خودرو از آغاز ثبت نام  (۱ نظر)
ما داغدار و عزادار خون‌های ریخته شده در فتنه دی‌ماه هستیم  (۱ نظر)
محدودیت پروازی جنوب‌شرق در چارچوب اطلاعیه‌های هوانوردی  (۱ نظر)
نجات کودک ۴ ساله با پیجویی‌های پلیس/معجزه در دل طوفان؛ خداوند جان کودک کرمانی را از مرگ نجات داد!  (۱ نظر)
روبیو: منتظر نتایج گفت‌و‌گو‌ها با ایران می‌مانیم  (۱ نظر)
قطار قم ـ تبریز بهار ۱۴۰۵ راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
عزیمت وزیر امور خارجه به سوئیس  (۱ نظر)
تخت‌روانچی: مسئله غنی‌سازی صفر مطرح نیست  (۱ نظر)
دستورالعمل فعالیت صنوف و اماکن عمومی در ماه رمضان ۱۴۰۴  (۱ نظر)
شهادت مأمور انتظامی پاسگاه سوسن ایذه   (۱ نظر)