• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۲۳۷۰۶
تاریخ انتشار: ۰۲ اسفند ۱۴۰۴ - ۱۶:۳۲
اقتصادی » بانک، بیمه و بورس
با توسعه کمی و تنوع ابزاری در سال ۱۴۰۴؛

تأمین مالی با ابزار‌های تامین مالی زنجیره تولید از ۱۱۴ همت عبور کرد

تأمین مالی بنگاه‌های اقتصادی از طریق ابزار‌های نوین تأمین مالی زنجیره تولید تا ۳۰ بهمن ماه امسال از ۱۱۴ همت فراتر رفت.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، امکان انتقال اعتبار در زنجیره‌های تولیدی و رصد و پایش کامل عملکرد این ابزارها، از ویژگی‌های عمده این ابزار‌ها است که زمینه مناسبی را جهت هدایت اعتبار، جلوگیری از انحراف منابع از محل مصرف و افزایش کارایی و اثربخشی ابزار‌های تأمین مالی فراهم می‌کند.

تأمین مالی با ابزار‌های تامین مالی زنجیره تولید از ۱۱۴ همت عبور کرد

تأمین مالی با ابزار‌های تامین مالی زنجیره تولید از ۱۱۴ همت عبور کرد

اوراق گام

مجموع تأمین مالی صورت گرفته از طریق اوراق گام صادره توسط ۱۷ بانک در سال جاری منتهی به ۳۰ بهمن ۱۴۰۴ به ۳۶.۳ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل (۸.۷ هزار میلیارد تومان)، رشد قابل قبولی را نشان می‌دهد.

در این زمینه بیشترین میزان عملکرد تأمین مالی بنگاه‌های اقتصادی با استفاده از اوراق گام به ترتیب توسط بانک‌های رفاه کارگران، ملت و شهر انجام شده است. علاوه بر سه بانک مزبور، بانک‌های ملی ایران، تجارت، پارسیان، گردشگری، سامان، کشاورزی، خاورمیانه، سینا، پاسارگاد، توسعه تعاون، اقتصاد نوین، سپه، توسعه صادرات ایران و صنعت و معدن نیز در زمینه صدور اوراق گام در سال جاری فعال بوده‌اند.

تأمین مالی با ابزار‌های تامین مالی زنجیره تولید از ۱۱۴ همت عبور کرد

 

تأمین مالی با ابزار‌های تامین مالی زنجیره تولید از ۱۱۴ همت عبور کرد

علاوه بر این، در سال جاری دامنه استفاده از اوراق گام به عنوان یکی از ابزار‌های اصلی تأمین مالی زنجیره تولید در مقایسه با مدت مشابه سال قبل در میان بنگاه‌های اقتصادی گسترش یافته است که نشان دهنده نقش مؤثر این ابزار در کاهش وابستگی بنگاه‌ها به تسهیلات بانکی و هدایت اعتبار به بخش مولد اقتصاد است.

بر این اساس سهم اوراق گام به عنوان اولین ابزار تامین مالی زنجیره تولید در تامین مالی سرمایه در گردش بنگاه‌های اقتصادی کشور از ابتدا تاکنون در صنایع متنوعی از جمله خودروسازی، لوازم خانگی، صنایع غذایی، دارو و درمان، بازرگانی، فلزات و مس از ۱۳۰ همت فراتر رفت.

شایان ذکر است که متوسط ارزش هر فقره اوراق گام در سال‌های ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ به ترتیب ۱.۶، ۱.۵ و ۲.۳ هزار میلیارد ریال بوده که در سال ۱۴۰۴ به ۰.۸ هزار میلیارد ریال کاهش یافته است که با توجه به رشد ارزش صدور اوراق گام بیانگر تعمیق ابزار بین بنگاه‌های مختلف اقتصادی و استفاده صنایع کوچک و متوسط از این ابزار است.

 

تأمین مالی با ابزار‌های تامین مالی زنجیره تولید از ۱۱۴ همت عبور کرد

تأمین مالی با ابزار‌های تامین مالی زنجیره تولید از ۱۱۴ همت عبور کرد

اهم اقدامات در خصوص افزایش کارکرد‌ها و مصارف اوراق گواهی اعتبار مولد (گام) به شرح زیر است:

• ابلاغ دستورالعمل اجرایی پذیرش اوراق گام به شبکه بانکی در خصوص تأمین و فروش ارز به شرکت‌های واردکننده دارو و تجهیزات پزشکی (به عنوان متقاضی/دارنده اوراق گام) در قبال پذیرش اوراق گام تا سقف ۲۵۰ میلیون دلار (از این محل تا تاریخ ۳۰ بهمن ۱۴۰۴ مبلغ ۴.۶ هزار میلیارد تومان اوراق صادره جهت تأمین ارز مورد نیاز برای واردات از متقاضی به بانک عامل تأمین کننده ارز منتقل شده است).

• اصلاح دستورالعمل اوراق گام در هیات عالی بانک مرکزی و اضافه شدن اشخاص حقیقی به شمول این اوراق و جذاب‌تر کردن اوراق گام از منظر نقدشوندگی (فراهم شدن سقف مجاز تنزیل اوراق گام یا انتقال به بازار سرمایه توسط هر متقاضی به حداکثر ۵۰ درصد اوراق در اختیار) و متعاقباً ابلاغ به شبکه بانکی در دی ماه سال جاری.

• ابلاغ دستورالعمل اجرایی پذیرش اوراق گام به شبکه بانکی به منظور تأمین و فروش ارز برای شرکت‌های واردکننده نهاده‌های دامی (به عنوان متقاضی/دارنده اوراق گام) در قبال پذیرش اوراق گام تا سقف ۲۵۰ میلیون دلار در بهمن ماه سال جاری.

• ابلاغ شیوه نامه اجرایی صدور اوراق گام یارانه دارو به شبکه بانکی با هدف پرداخت بدهی سهم یارانه دارو، شیرخشک، تجهیزات و ملزومات درمانی و پزشکی از سوی دستگاه اجرایی به مراکز و موسسات درمانی سرپایی و بستری ارائه دهنده خدمات مرتبط، داروخانه ها، شرکت‌های پخش دارو و شرکت‌های تأمین‌کننده مواد اولیه دارو در بهمن‌ماه سال جاری.

با توجه به اقدامات صورت پذیرفته مذکور انتظار می‌رود زمینه‌های لازم جهت استفاده از کارکرد‌ها و قابلیت‌های این ابزار در حوزه‌های مختلف اقتصادی توسعه یابد.

برات الکترونیکی زنجیره تولید

برات الکترونیکی زنجیره تولید از ابتدای سال جاری با قابلیت تأمین مالی سرمایه در گردش اشخاص حقیقی و حقوقی عملیاتی شده است. در حال حاضر ۱۰ بانک شامل بانک‌های صادرات ایران، سپه، صنعت و معدن، تجارت، ملی ایران، ملت، رفاه کارگران، سینا، شهر و پارسیان با دسترسی به زیرساخت مربوطه قادر به صدور برات الکترونیکی زنجیره تولید هستند.

تأمین مالی از طریق این ابزار در سال جاری منتهی به ۳۰ بهمن ۱۴۰۴ مبلغ ۷۱.۸ هزار میلیارد تومان است که توسط ۹ بانک تجارت، صادرات ایران، ملت، سپه، ملی ایران، صنعت و معدن، رفاه کارگران، سینا و شهر صورت گرفته است. عمده استفاده از برات الکترونیکی زنجیره تولید جهت تسویه معاملات صورت گرفته در حوزه‌های مربوط به صنایع خودرو، فولاد، دام و طیور، محصولات پالایشگاهی، لوازم خانگی، انتقال آب، عمران و توسعه شهری، نساجی، مواد غذایی و پلاستیک است.

در راستای گسترش کاربرد این ابزار و تسهیل تأمین مالی بنگاه‌های اقتصادی، ضمن فراهم سازی بستر لازم جهت تسویه معاملات اعتباری انجام شده در بورس کالا و بورس انرژی، فاز دوم ابزار شامل امکان انجام انتقال بخشی و تنزیل بخشی راه‌اندازی و مستندات فنی مربوطه در اختیار شبکه بانکی کشور قرار گرفته است.

تأمین مالی با ابزار‌های تامین مالی زنجیره تولید از ۱۱۴ همت عبور کرد***

 

 

تأمین مالی با ابزار‌های تامین مالی زنجیره تولید از ۱۱۴ همت عبور کرد

کارت رفاهی متصل به اوراق گام

در راستای افزایش قدرت خرید خانوارها، بانک مرکزی اقدام به طراحی ابزاری جهت تأمین مالی خانوار به صورت اعتباری و در قالب ابزار‌های تأمین مالی BNPL با عنوان «کارت رفاهی متصل به اوراق گام» کرده است تا تأمین مالی خانوار و بنگاه‌های اقتصادی به صورت یکپارچه صورت پذیرد. در این ارتباط میزان کالای خریداری شده توسط خانوار‌ها در چارچوب کارت رفاهی متصل به اوراق گام بالغ بر ۲.۵ هزار میلیارد تومان است. از این مبلغ ۲.۴۸ هزار میلیارد تومان آن مربوط به بانک رفاه کارگران است. در این راستا بانک‌های ملت، کشاورزی، تجارت و پاسارگاد نیز اقدام به صدور این کارت نموده‌اند و زیرساخت فنی در بانک‌های شهر، صادرات ایران و ملی ایران در حال آماده‌سازی است.

لازم به ذکر است با هدف حمایت از تولیدکنندگان جهت خروج از رکود، افزایش قدرت خرید خانوار‌ها و توسعه کارکرد کارت رفاهی متصل به اوراق گام، اصلاح شیوه‌نامه این ابزار و همچنین امکان استفاده بیشتر از منابع داخلی بانک‌ها در تاریخ ۹ مهر ۱۴۰۴ به شبکه بانکی ابلاغ شده است. انتظار می‌رود با عملیاتی شدن این تمهیدات به تدریج عملکرد کارت رفاهی از رشد قابل قبول برخوردار شود.

مهمترین اصلاحات صورت گرفته در شیوه‌نامه ابلاغی اخیر به شرح ذیل است:

۱- ایجاد امکان خرید غیرحضوری از طریق درگاه پرداخت اینترنتی (IPG)؛

۲- اضافه شدن سکوها/پلتفرم‌ها و بازارگاه‌ها (Market Place) به عنوان پذیرنده؛

۳- افزودن حوزه خدمات به دامنه شمول کارت رفاهی به‌منظور پوشش نیاز‌های غیرکالایی خانوار‌ها نظیر خدمات بهداشت و درمان، آموزشی و گردشگری؛

۴- افزایش سقف مبلغ کارت رفاهی متصل به اوراق گام به ۵۰۰ میلیون تومان.

همچنین، پیش بینی می‌شود تسریع در پیاده‌سازی این ابزار در سایر بانک ها، نقش بسزایی در توسعه تأمین مالی خانوار در چارچوب فروش اقساطی در بستر ابزار‌های شبکه بانکی داشته و زمینه ایجاد رقابت با سایر روش‌های فروش اقساطی با کاهش قیمت تمام شده محصول برای خانوار‌ها را در پی داشته باشد.

مطالبات قراردادی (فاکتورینگ)

ضوابط پذیرش مطالبات قراردادی (فاکتورینگ) با هدف واگذاری مطالبات تامین‌کنندگان و پیمانکاران از کارفرمایان به نهاد‌های مالی (شبکه بانکی) طراحی شده است و در چارچوب ماده (۸) قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب مورخ ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ مجلس شورای اسلامی تهیه و به شبکه بانکی ابلاغ شده است. در این راستا مطالبات قراردادی چندین پروژه غیردولتی جمعاً به ارزش ۳۶۰ میلیارد تومان از طریق معرفی توسط سامانه وزارت امور اقتصادی و دارائی در بانک‌های ملت، رفاه کارگران و صنعت و معدن پذیرش و تأمین مالی شده است.

کشاورزی قراردادی

در چارچوب کشاورزی قراردادی، تولیدکننده از طریق عقد قرارداد با یک مجری طرح، نسبت به تولید محصولات کشاورزی اقدام می‌نماید. شبکه بانکی نیز از طریق تامین مالی مجری طرح در قالب ابزار‌های تسهیلاتی و تعهدی نسبت به تامین مالی کل زنجیره تولید اقدام می‌کند.

توسعه این روش ضمن افزایش کارایی تامین مالی و جلوگیری از انحراف منابع از محل مصرف، به واسطه تامین نهاده مورد نیاز کشاورزان توسط مجری می‌تواند به بهبود کیفیت محصولات کشاورزی و کاهش قیمت تمام شده آن منجر شود.

«شیوه‌نامه اجرایی تامین مالی کشاورزی قراردادی» طی نامه شماره ۸۷۲۴۰/۰۱ مورخ ۸ تیر ۱۴۰۱ به شبکه بانکی ابلاغ شده است. مجموع عملکرد این ابزار در دو زیر بخش تسهیلات پرداختی و ایجاد تعهدات در سال جاری به ترتیب ۳.۵ هزار میلیارد تومان و ۳۰۰ میلیارد تومان می‌باشد که توسط بانک کشاورزی صورت گرفته است.

در مجموع با عنایت به شکل گیری تدریجی منحنی یادگیری ابزار‌های نوین در شبکه بانکی و فعالان اقتصادی و الزامات اقتصاد کلان در توسعه این قبیل ابزارها، انتظار می‌رود که به تدریج سهم این ابزار‌ها در تأمین مالی بنگاه‌های اقتصادی و خانوار‌ها افزایش یافته و زمینه تأمین مالی‌های مؤثر، هدفمند و با حداقل آثار نقدینگی فراهم شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
نشست بانوان مشاور دستگاه‌های اجرایی در لاهیجان
آیین اختتامیه نمایشگاه قرآن و عترت استان تهران
انتصاب لفته دورکوندی به عنوان سرپرست فرمانداری خرمشهر
گشت‌های نظارتی ویژه ماه مبارک رمضان تعزیرات در پردیس
برطرف شدن آلودگی شبکه آب شرب کاشمر
امضای تفاهمنامه ۴۲۰۰میلیارد تومانی تامین کاغذ کتب درسی
یک ساعت با محیط‌بان در مدرسه شهید ورمزیار خوی برگزار شد
ربیعی: هیچ‌چیز مانع رسیدن به هدف‌مان نخواهد شد
همایش اهمیت صنعت بذر در اقلید
شاخص‌های قیمت مصرف کننده در بهمن ماه
روز‌های بارانی و سرد در راه گیلان
کشف ۳۰ تن سنگ زینتی قاچاق در خور و بیابانک
بررسی ۱۹ پرونده شهری در کمیسیون ماده ۵ خوزستان برای ۹ شهر
رزمایش کمک مومنانه در شهرستان‌های قرچک و پاکدشت
جمع آوری معتادان متجاهر به مراکز ترک اعتیاد رشت
بررسی الزامات اجرای طرح آزمایشی آبیاری قطره‌ای زیرسطحی در نقده
برنامه ریزی برای حل موضوع «رفع تعهد ارزی»
کانون فرهنگی تربیتی شهید مطهری الشتر، مهد پرورش استعداد‌ها
گسترش محدوده شهری شوشتر برای اجرای طرح‌های حمایتی مسکن
از ابلاغ سهیمه آسیایی به تیم بانوان نفت و گاز تا قابلیت استان برای میزبانی مسابقات هندبال آسیا
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ثریا آقایی به کشور بازگشت
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا
سقوط یک فروند بالگرد در درچه اصفهان
تغییر مسیر خط ۸۰ اتوبوسرانی اصفهان
ترکیه ادعای برنامه‌ریزی برای حمله به ایران در صورت اقدام آمریکا را رد کرد
اعلام آمادگی دولت برای حضور در دانشگاه‌ها
باید به طور کامل در کنار حوزه کارگری ایستاد
تخت روانچی: آماده‌ایم هرچه سریع‌تر به توافق برسیم
عکس‌های منتخب خبری جهان/ ۵ اسفند ۱۴۰۴
پیش بینی ۴ ایستگاه نوروزی برای راهنمایی و پذیرایی از مسافران نوروزی در میبد
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود
پزشکیان: به دنبال ناامنی و تنش در منطقه نیستیم
۶ اسفند، آخرین فرصت برای نام نویسی در آزمون استخدامی
رسیدگی به شکایت داوطلبان رد صلاحیت شده شورا‌ها
کاخ سفید: گزینه اول ترامپ برابر ایران همواره دیپلماسی است
اعلام جرم علیه دهیاران متخلف در مازندران  (۳ نظر)
ثریا آقایی به کشور بازگشت  (۱ نظر)
واگذاری قطعات زمین در کرمان  (۱ نظر)
محسنی اژه‌ای: کاری کنیم که مفسد از تکرار فساد پشیمان شود  (۱ نظر)
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
آماده‌باش نیرو‌های عملیاتی در پی هشدار هواشناسی درباره بارش‌ها  (۱ نظر)
اعلام محل‌های مجاز تخلیه نخاله در ارومیه  (۱ نظر)
آیین بهره‌برداری از گلخانه سلولزی شهرداری کرمان  (۱ نظر)
الزام نانوایی‌های سنگکی و بربری زنجان به پخت نان تا یک ساعت پس از افطار در روزهای تعطیل  (۱ نظر)
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد  (۱ نظر)
دعوت مربی چهارمحال و بختیاری با بوکسور‌های نونهال به اردوی تیم ملی  (۱ نظر)
افتتاح طرح‌های صنعت برق در ۳ استان کشور  (۱ نظر)
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز  (۱ نظر)
حضور ۲۱۲ تولیدکننده پوشاک در نمایشگاه هدی  (۱ نظر)