پخش زنده
امروز: -
دهمین جشنواره فرهنگی ادبی سعدی به پاس قدردانی از خادمان زبان فارسی در پرجمعیتترین کشور جهان برگزارشد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ازدهلی نو، در این مراسم که با حضور رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی جمهوری اسلامی ایران، رایزن فرهنگی، رییس مرکز تحقیقات زبان فارسی در پایتخت هند و جمعی از استادان و دانشجویان هندی زبان فارسی این کشور در دانشگاه ملی اسلامی هند برپا شد از چهار استاد برجسته این دیار قدردانی شد.
به گفته رایزن فرهنگی کشورمان، انتخاب برگزیدگان بر اساس کارنامه ارسالی از سوی شرکت کنندگان بوده است که سعی شد در قالب کاربرگه تنظیمی، اطلاعات کیفی به اطلاعات کمی تبدیل شود.
فرید الدین فرید عصر افزود: تکمیل فرم تعیین امتیازات به عهده گروهی از داوران و امتیازدهی و انتخاب نهایی در مرحله دوم بر عهده گروه دیگری بودهاست. در مجموع بیش از ۴۰ اثر از نقاط مختلف هند به دست ما رسید.
وی اضافه کرد: امسال دو جایزه افزونتر از آنچه در سالهای پیش اهدا میشد، در نظر گرفته شد که شامل:
۱. مرکز تحقیقات فارسی دهلینو برای نخستین بار جایزهای با عنوان ”چاپ فهرست نسخههای خطی فارسی در هند“ اهداکرد.
۲. مرکز بینالمللی میکروفیلم نور نیز جایزهای با عنوان ”شناسایی نسخههای خطی فارسی در هند“ اهدا کرد.
رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه پس از ارزیابی نهایی کارنامه علمی شرکتکنندگان در نهایت برگزیدگان دهمین دوره جایزه ادبی سعدی در سه حوزه استادان، فهرستنگاران نسخههای خطی و شناسایی نسخههای خطی هند انتخاب شدند برگزیدگان را به این شرح اعلام کرد:
استادان در این حوزه از میان بیش از ۴۰ کارنامه دریافتی از سوی استادان، دو نفر با کسب بیشترین امتیاز توانستند برگزیده دهمین دوره جایزه سعدی شوند:
۱. پروفسور سید اختر حسین، استاد زبان فارسی در مرکز مطالعات فارسی و آسیای میانه، دانشگاه جواهر لعل نهرو، دهلینو، هند
۲. خانم پروفسور عزیز بانو، استاد گروه فارسی، دانشگاه ملی اردوی مولانا آزاد، حیدرآباد، هند
مرکز تحقیقات فارسی نخستین جایزه خود در حوزه چاپ فهرست نسخههای خطی فارسی در هند را به استاد شریف حسین قاسمی برای فهرستنویسی و چاپ فهرست نسخ خطی و چاپی آثار بیدل تقدیم میکند.
مرکز بینالمللی میکروفیلم نور دهلینو با ارج نهادن به تلاشهای پژوهشگران حوزه زبان فارسی، نخستین جایزه خود را در خصوص شناسایی نسخه¬های خطی فارسی در هند، به پژوهشگر ارجمند آقای رضوان علی اعطا می¬کند.
در راستای پاسداشت خادمان زبان و ادب فارسی جشنواره فرهنگی ادبی با عنوان جایزه سعدی به مناسبت پنجاهمین سالگرد روابط فرهنگی نوین ایران و هند در تاریخ ۲۲ بهمن ۱۳۸۵ برابر با ۱۱ فوریه ۲۰۰۷ در محل خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در دهلینو هند آغاز شد.
با برگزاری اولین دوره، هرچند سال یک بار در مراسمی، از شماری از خادمان زبان و ادب فارسی با اهدای لوح سپاس وهدایایی قدردانی میشود. هدف از اهدای این جایزه، پاسداشت، حرمتگذاری و قدرشناسی از خدمات کسانی است که عمر خود را صرف گسترش زبان و ادب فارسی در هند کردهاند و همچنین تشویق نسل جوان هند به فراگیری این زبان کلاسیک و تلاش در آموختن فرهنگ و ادب فارسی به عنوان یک میراث مشترک و ماندگار ایران و هند از گذشته درخشان دو ملت در حدود هزار سال است.