• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۳۹۳۸۳
تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۱
اقتصادی » صنعت
خصوصی‌سازی در صنعت خودرو؛

چرا سایپا هنوز منتظر واگذاری است؟

خصوصی‌سازی یکی از راهبرد‌های کلیدی در اصلاح ساختار صنعت خودرو است که در برنامه هفتم توسعه مورد تأکید قرار گرفته است، اما اجرای این سیاست همچنان با سرعتی نامتوازن پیش می‌رود.

چرا سایپا هنوز منتظر واگذاری است؟
 
به گزارش خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صدا و سیما؛ بر اساس بند «ب» ماده ۵ قانون برنامه هفتم توسعه، دولت موظف است سهام شرکت‌های خودروسازی بزرگ کشور از جمله ایران خودرو و سایپا را به بخش خصوصی واقعی واگذار کند. این تکلیف قانونی با هدف کاهش تصدی‌گری دولت، افزایش بهره‌وری و ایجاد رقابت سالم در بازار خودرو تدوین شده است.
 
رئیس کل دادگستری استان تهران اعلام کرده که این واگذاری در خصوص گروه خودروسازی ایران خودرو انجام شده، اما در مورد سایپا همچنان بلاتکلیف مانده است.

 وی تأکید کرده است: سهام سایپا نیز باید مطابق قوانین و مقررات واگذار شود تا این فرآیند ناقص باقی نماند.
 
در این میان، برخی از نمایندگان مجلس نیز بر ضرورت تسریع این روند تأکید دارند.

به گفته روح‌الله ایزدخواه، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، خصوصی‌سازی واقعی می‌تواند ساختار ناکارآمد خودروسازان را اصلاح و زمینه رقابت‌پذیری را فراهم کند، اما واگذاری به شبه‌دولتی‌ها نه‌تنها مشکل را حل نمی‌کند بلکه انحصار را پیچیده‌تر می‌سازد.
 
علی مرادی، کارشناس اقتصاد صنعتی، نیز معتقد است: هرگونه تأخیر در خصوصی‌سازی باعث از دست رفتن فرصت‌های سرمایه‌گذاری می‌شود. 
 
به گفته وی، ورود سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی نیازمند شفافیت و تضمین امنیت سرمایه است، اما تا وقتی ساختار مالکیتی مبهم بماند، سرمایه‌گذار تمایلی به ورود ندارد.
 
از سوی دیگر، مریم قاسمی، حقوقدان حوزه تجارت، بر این نکته تأکید می‌کند که عدم اجرای کامل تکالیف قانونی در خصوصی‌سازی سایپا می‌تواند زمینه‌ساز شکایت‌ها و چالش‌های حقوقی علیه دولت شود. 
 
وی می‌گوید: قانونگذار تکلیف را روشن کرده است؛ تعلل در اجرا، علاوه بر تبعات اقتصادی، تبعات حقوقی و اعتباری نیز به همراه دارد.
 
کارشناسان صنعت خودرو نیز هشدار می‌دهند که تأخیر در خصوصی‌سازی پیامد‌های گسترده‌ای دارد؛ تا زمانی که مالکیت و مدیریت سایپا در اختیار دولت باقی بماند، رقابت واقعی در بازار خودرو شکل نمی‌گیرد. 
 
بخش دولتی معمولاً در برابر اصلاحات ساختاری کندتر عمل می‌کند و سایپا نیز از این قاعده مستثنی نیست. از نگاه فعالان بازار سرمایه، عدم اجرای کامل قوانین، پیام منفی به سرمایه‌گذاران ارسال می‌کند و تمایل آنها به مشارکت در طرحهای خودرویی را کاهش می‌دهد.
 
چند چالش مهم در مسیر واگذاری سایپا همچنان پابرجاست؛ از جمله ابهام در شفافیت دارایی‌ها و بدهی‌ها که مانع جذب خریداران واقعی می‌شود، نفوذ ذی‌نفعان سنتی که تمایلی به از دست دادن کنترل شرکت ندارند، و نگرانی‌های کارگری درباره امنیت شغلی پس از خصوصی‌سازی.
 
کارشناسان و نمایندگان راهکار‌هایی را برای تکمیل فرآیند خصوصی‌سازی مطرح می‌کنند که شامل ایجاد سازوکار نظارتی قوی برای جلوگیری از واگذاری به شبه‌دولتی‌ها، الزام به انتشار عمومی صورت‌های مالی و دارایی‌ها و تدوین بسته حمایتی برای حفظ اشتغال و ارتقای فناوری پس از واگذاری است.
 
در نهایت، خصوصی‌سازی ناقص، عملاً کارایی سیاست‌های اصلاحی را کاهش می‌دهد. اگر دولت قصد دارد صنعت خودرو را از انحصار خارج کند و به سمت رقابت واقعی ببرد، واگذاری سهام سایپا باید بدون تأخیر و مطابق با همان معیار‌هایی که برای ایران خودرو اعمال شد، اجرا شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
تعیین تکلیف طرح‌های گردشگری برای دریافت تسهیلات
اطلاعیه قطع گاز در کوی دولتی اهواز
خلیج فارس، دریای عمان و خزر؛ پربارش‌ترین حوضه‌های کشور در هفته جاری
۴۷ هزار برنامه با محوریت مردم در دهه فجر برگزار می‌شود
دشمنان در صورت تعدی به ایران اسلامی پاسخ کوبنده‌ای دریافت می‌کنند
محکومیت قطعنامه مداخله‌جویانه اتحادیه اروپا علیه سپاه
انقلاب اسلامی احیای عزت، هویت و استقلال ملت ایران است
رفع شکستگی لوله آبرسانی به شهر فریمان
امروز خانواده دستاویز جنگ شناختی دشمن شده است
طنین زنگ عشایر در روستای گمار قشلاق همدان
نواخته‌شدن زنگ انقلاب در مدارس کردستان
تحلیل وضعیت جوی آذربایجان غربی روز یکشنبه ۱۲ بهمن
طنین زنگ انقلاب در مدارس استان قم
کشف ۴۸۴ کیلوگرم مواد مخدر در کرمان
دستگیری ۴ سارق و مالخر کابل برق در ایذه
گلبانگ انقلاب در مدارس پارس آباد نواخته شد
ویژه برنامه های آغاز دهه فجر در خراسان رضوی
برگزاری هفتمین یادواره طرح ملی لاله‌های روشن در رامشیر 
به صدا در آمئن زنگ انقلاب در مازندران
خور؛ روستایی پویا با تکیه بر تولید، بوم‌گردی و هویت فرهنگی در ساوجبلاغ
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
دبیر شورای امنیت ملی با پوتین دیدار کرد
خبر مثبت علی لاریجانی از پیشرفت مذاکرات
شنیده شدن صدای مهیبی در بندرعباس
ساترا تحریم شد
خبر ترور فرمانده نیروی دریایی سپاه کذب است
پرداخت کالابرگ برای حداقل ۷ دهک درآمدی در بودجه
اختصاص بودجه به واحد‌های نهضت ملی مسکن در کهگیلویه و بویراحمد
فوت قهرمان کشتی آسیا بر اثر انفجار گاز
هیچ ایرانی نباید از خرداد ۱۴۰۵ بدون بیمه باشد
حضور رهبر انقلاب در حرم امام خمینی (ره)
اتصال چابهار و اردبیل به شبکه ریلی کشور
اقدام اروپا علیه‌ ایران برای‌‌ جبران تحقیر از سوی آمریکا و روسیه
فرمانده کل ارتش: دست ما روی ماشه است
آمریکا اگر جنگی راه بیندازد، این‌بار جنگ منطقه‌ای خواهد بود
یک کشته و ۱۴ مصدوم در حادثه انفجار واحد مسکونی در بندرعباس
سپاه از قوی‌ترین و مؤثرترین نیرو‌های ضد تروریستی در دنیاست  (۳ نظر)
جابه‌جایی بیش از ۳۰ میلیون تن کالا در محورهای برون‌شهری استان فارس  (۱ نظر)
هفت توصیه کلیدی برای داشتن خواب شبانه بهتر  (۱ نظر)
خبر مثبت علی لاریجانی از پیشرفت مذاکرات  (۱ نظر)
فوت قهرمان کشتی آسیا بر اثر انفجار گاز  (۱ نظر)
اقدام سیاسی و غیرقانونی اتحادیه اروپا علیه سپاه  (۱ نظر)
هیچ ایرانی نباید از خرداد ۱۴۰۵ بدون بیمه باشد  (۱ نظر)
پاداش پایان خدمت فرهنگیان بازنشسته ۱۴۰۴ کامل پرداخت شد  (۱ نظر)
جشن هلهله فرشتگان در شهرکرد  (۱ نظر)
قالیباف: دیکته کردن را مذاکره نمی‌دانیم و نمی‌پذیریم  (۱ نظر)
اولویت رسیدگی به خانواده‌های شهدا و مجروحین در حوادث دی ماه  (۱ نظر)
اقدام اروپا علیه سپاه، خللی در اراده ملی ایجاد نخواهد کرد  (۱ نظر)
افتتاح بیش از ۲ هزار طرح عمرانی در دهه فجر  (۱ نظر)
به دلیل ارتکاب جنایات بین‌المللی آمریکا  (۱ نظر)
حضور رهبر معظم انقلاب در حرم مطهر امام خمینی (ره)  (۱ نظر)